Сметната палата: Шефовете в общински фирми - безконтролни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:39 / 18.08.2008
811
Нито кметът на Варна, нито Общинският съвет са регламентирали правомощията и отговорностите на представителите в общото събрание на дружествата, в които общината е акционер или съдружник. Това сочи доклад на Сметната палата. Той е за извършена проверка на изпълнението на дадените препоръки по одит на изпълнението на дейността по разпореждане с общинско имущество в община Варна. Документът визира периода 1 януари 1998 г. до 31 декември 2005 г.

Одиторите са констатирали, че няма и форми на отчетност и контрол на управителните органи на търговските дружества. Представителите на Сметната палата бяха дали три препоръки на Общинския съвет и осем на кмета. Последващата проверка установила, че Общинският съвет не е изпълнил нито една, а кметът не се е съобразил с три. Експертите са констатирали, че общинската администрация е одобрила "Стратегия за управление и разпореждане с общинска собственост през 2008г.". В нея обаче не били отразени мерки за повишаване на ефекта от стопанска дейност и приходите от дивиденти. Одиторите не са открили и документ, от който да става ясно, че въпросната стратегия е предложена за приемане от Общинския съвет. Кметът на Варна не се е съобразил и с препоръката да изготви и представи на съветниците доклад за постигнатите резултати от решенията за разпореждане с общинско имущество.

Местният парламент пък е трябвало да приеме стратегия и програма за управление и разпореждане с общинската собственост, която да я защитава и развива. Това не е направено. Не са направени и поправки в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, които да регламентират ясни критерии за продажби, замени, наеми с имоти частна общинска собственост.

Така формулирани изводите на Сметната палата са крайно неточни, заяви председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Според Гуцанов, повечето от направените препоръки вече са съобразени, но не във формата, в която са били изискани. По отношение на представителите в общинските фирми сме приели поправки в съществущи наредби, а не сме обособявали нова, добави Гуцанов. Той каза още, че препоръките, които не са изпълнени, се забавят заради последната промяна в Закона за общинската собственост, която трябва да се синхронизира с местната нормативна уредба. Борислав Гуцанов подчерта, че периодът на първия доклад на Сметната палата така или иначе не обхваща времето, в което той е бил председател на местния парламент.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).