Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Социалната програма скара съветници
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 10.12.2008Коментари (0)603
© Varna24.bg
Социалната програма на община Варна скара съветници на последното за годината заседание на местния парламент. Недоволството бе предизвикано от решение на бюджетната комисия за финансиране дейността на неправителствени организации, предлагащи социални услуги, до приемането на бюджета за 2009 година. Според гласуваното от комисията предложение, необходимите за целта средства трябва да бъдат заложени в общинския бюджет. Приели сме бюджетиране на дейностите по социалната програма за една година. Гласуването на средства за предстоящ период противоречи на политиката, която следваме, заяви съветникът д-р Ивайло Бояджиев. Голяма част от неправителствените организации всъщност не извършват почти никаква дейност, каза пък Цвета Георгиева от "Атака". Възражения срещу решението имаше и председателката на социалната комисия доц. Лидия Петкова, която настоя да отпадне частта от него, която предвижда включването на необходимите средства в бюджета за 2009 г. Причина за недоволство стана и фактът, че въпросното решение не е обсъдено в ресорната комисия.

Социалната програма е едно от най-големите достойнства на община Варна и модел за подражание, каза в отговор на изказванията шефът на социалната дирекция д-р Здравко Марков. Той подчерта, че в изпълнение на програмата са разкрити 12 социални услуги, чиито потребители към момента са 1500. За реализирането на дейностите пък са ангажирани 110 души. Стана ясно и че с организациите са сключени тригодишни договори, тъй като обикновено предлаганите социални услуги се разкриват за такъв период. Осигуряването на финансирането е необходимо и с оглед на това, че в някои случаи откриването на социалните услуги стартира в последните месеци от годината. С това решение ще гарантираме изпълнението на социалната програма през 2009 г., включи се в дебатите и зам.-кметът по финансовите въпроси доц. Борислав Борисов, който не скри, че съществуват известни рискове предвид икономическата ситуация.

Доводите обаче не се оказаха достатъчни и местният парламент не прие предложението, въпреки че отпадна частта за залагане на средствата в бюджета за следващата година. В крайна сметка местните парламентаристи подкрепиха предложението въпросът да бъде решен, след като бъде обсъден от социалната комисия. Те подкрепиха и промяна в Наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, според която хората с над 50% намалена трудоспособност ще плащат с до 30 на сто по-евтини такси за административни услуги.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: