Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Социалните осигуряват здравно 1149 варненци
Автор: Екип Varna24.bg 10:17 / 22.02.2010Коментари (0)731
© Varna24.bg
Осем младежи - момичета и момчета от защитени жилища във Варна и 37 техни връстници от Социално учебно професионалния център в града са сред първите, които попадат в групата на здравно осигуряваните чрез социалните служби. За пръв път през тази година дирекция „Социално подпомагане" във Варна ще включи в регистрите си за здравно осигуряване още 124 души. „Това са предимно лица, настанени в специализирани институции - центрове от семеен тип, защитени и преходни жилища, кризисни центрове. В тази категория се вписват и лица с 90% неработоспособност и които са с право за чужда помощ. Поемането на грижата за вписването им в здравната система стана благодарение на промяна в Закона за здравното осигуряване", каза началникът на отдела за социално подпомагане в дирекцията Силвия Наумова. Сред подалите заявления за здравно осигуряване чрез системата на социалните служби са и трима възрастни, настанени в новооткрития старчески дом „Св. Йоан Златоуст", както и трима от дом „Гергана", уточни Наумова.

Дирекцията и досега е осигурявала и продължава да осигурява за здраве варненци, които са на месечно социално подпомагане или вземат целева помощ за отопление. През миналия месец на социално подпомагане са били 599 души, а помощи за топло са взели 426 души. Заедно с подалите от началото на годината нови заявления 124 варненци, осигуряваните чрез Агенцията за социално подпомагане стават общо 1149 души. Ангажимент на агенцията е всеки месец данъкът „здраве" в размер на 16,80 лв. да постъпва в данъчното. Така социално слабите варненци ще имат право да ползват различни медицински услуги по линия на здравната каса.

От социалната дирекция припомниха, че изтича срокът на социалната оценка на 6000 инвалиди, които са с пожизнена ТЕЛК екпертиза. „Социалната оценка е за срок от 5 години и в момента тя изтича за около 6000 души. За да не изпуснат добавки за социална интеграция, трябва да подновят молбите-заявления в съответното бюро по местоживеене", допълни още Наумова. Добавките за социална интеграция включват средствата, които всеки месец се отпускат за транспортно обслужване, телефон, лекарства и диетично хранене. И тъй като парите се превеждат по банков път, ще разберат, че трябва да подадат молби за нови социални оценки, едва когато преводите по картите секнат, допълниха още от дирекцията.

Източник: в. "Позвънете новини"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: