Сомалийските пирати били безопасни рибари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:27 / 15.05.2009
823
"Сомалийските пирати са рибари, които си изкарват прехраната и с отвличания на кораби. Те не убиват екипажите, обикновено се държат добре с пленените моряци. Срещу тях трябва да се прилага физическа сила само в краен случай." Това обясни експертът по сигурност към Международната морска организация (IMO) Саша Пристрорм. Той е във Варна, където участва в международно обучение за безопасност и чистота на морските води.

Според Пристрорм далеч по-опасни са корсарите от Азия и от югозападните брегове на Африка. "Те са главорези. Сомалийците използват автомати, картечници, РПГ-та и куки. Отвличат корабите за откуп и не разграбват товарите. Колегите им обаче обират всичко и често посягат на живота на екипажите. Те не преговарят. При набезите си използват модерна екипировка. Обикновено са банди, организирани на религиозен и фамилен принцип", обясни Пристрорм.

Той е категорично против на корабите, минаващи покрай Аденския залив, да има въоръжена охрана, която да стреля по пиратите. Такава мярка се готви да приложи италианската фирма BNavi, чийто кораб "Маласпина касъл", с 16 българи на борда, бе похитен на 6 април и държан в плен 33 дни. "През Аденския залив на денонощие минава стока за около 100 млн. долара. Това са предимно средни и големи танкери с петрол. Има и много химикаловози. Ако пиратите бъдат провокирани с огън срещу тях, могат с едно РПГ да подпалят всеки танкер. Това ще е трагедия за екипажа, екологична катастрофа и фалит за корабособственика", поясни Пристрорм.

Според него срещу сомалийските пирати трябва да се използват по-скоро възпиращи средства. Такива са многобройните пасивни средства за защита на корабите от захващане с куки. "Някои кораби издигат над бордовете си мрежи или слагат дървени трупи, които след захващане с кука се приплъзват и падат заедно с пиратите в морето. В други случаи към десантните лодки се насочва мощен високоговорител. Силните децибели предизвикват главоболие", обясни Пристрорм. Той обаче призна, че тези средства не са ефикасни.

Доказва го и черната хроника на отвличанията - от началото на годината в района са регистрирани 19 похищения на товарни кораби и 81 успешно отблъснати атаки. Спрямо същия период на м. г. това е ръст със 650%. Зоната трудно може да бъде контролирана. "За да се осигури безопасно преминаване, е необходимо постоянното присъствие на около 100 бойни кораба", обясни Пристрорм.

Източник: в. "Морски Труд"


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
11.05.2010 Пирати отвлякоха български танкер с 15 души екипаж
08.05.2010 Моряците от кораба “Сейнт Джеймс парк” гладуват
06.05.2010 Отписа ли Зодиак 13-те пленени български моряци?
06.05.2010 Пленените моряци на кораба „Сейнт Джеймс Парк” на ръба на оцеляването
11.07.2009 Моряк от отвлечения кораб е в Психиатрията
03.06.2009 Четирима от "Маласпина Касъл" скочиха за по-големи обезщетения
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).