Спад на чуждите и ръст на българските туристи отчитат в Албена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:27 / 08.08.2009
6727
За юли българските туристи, предпочели курортен комплекс „Албена", са с 50% повече от миналата година по това време. От началото на август ръстът на българските летовници там е около 60%. Това каза за Агенция „Фокус" Йовка Страшилова - зам.-директор отдел „Продажби" в комплекса. В момента „Албена" е пълен. Общият брой на туристите, които летуват там, е около 14 500 души, от които 4700 души или над 30% от всички са българи. От години не е имало толкова български туристи. Това се дължи на изгодните оферти, които предлага комплексът. Най-изгодните оферти за нощувка варират от 15 до 20 лева. 50 лева струва услугата „All inclusive" в парковата зона на курортен комплекс „Албена". Ако туристите искат да ползват и чадър и шезлонг на плажа в хотелите, които са на първа линия, ще трябва да заплатят още 10 лева на човек за ден. Улеснена е и системата за резервации, която позволява запазване на стая от „днес за утре".

Като цяло обаче курорт „Албена" отчита 10% спад на туристите спрямо миналата година. Очакванията за август са този спад да се увеличи с до 5%. „Този спад идва изцяло от западните пазари, където намалението на туристическия интерес е между 20% и 30%. Най-голям отлив на туристи има от Франция и скандинавските страни - 30%, следвани от Германия и Русия с около 25% намаление на посещенията в „Албена". По думите й именно заради българския прилив на летовници, спадовете в приходите не са толкова големи.

Плажът на Албена е сред най-подържаните плажове по Българското Черноморие. 61% от плажа в пределите на курорта е за свободно ползване от летовниците. По думите на Йовка Страшилова тези зони са обособени и са напълно равностойни по качество на зоните към хотелите или за платено ползване тъй като имат еднакъв излаз и ширина. Страшилова посочи, че наскоро „Албена" е спечелил концесията на плажа за следващите десет години.

Брегът на „Албена" е полегат и слиза в морето съвсем плавно, което го прави много подходящ за семейства с малки деца. „По голямата част от плажа е включен в цената на „All inclusive"-пакетите. По принцип едно семейството плаща 18 лева за чадъри и два шезлонга, докато чрез услугата „All inclusive" тази сума се намаля и включва в цялостния пакет", каза тя. Според нея друго голямо предимство на пясъчната ивица е, че се чисти се най-малко по четири пъти не ден.

За сигурността на туристите на плажа се грижи Български червен кръст (БЧК), като на всеки 25 метра има поставен спасителски пост, обясни Страшилова. Работното време на спасителите е от 8.00 сутринта до 17.00 вечерта. Чрез информационни табели и материали гостите на „Албена" биват осведомявани за условията на сигурност и взетите мерки за тяхното здраве.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).