Спад на поръчаните козунаци отчитат фурните във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
16:49 / 21.04.2011
4520
Спад на поръчаните козунаци отчитат фурните във Варна, съобщиха търговци. Тази година във Варна се наблюдава огромен диапазон от предлагания обреден хляб. В някои от големите търговски вериги се появи козунак за 1,65 лв. в разфасовка от 400 гр. От съюза на хлебарите и сладкарите предупредиха, че в по-голямата си част тези козунаци се правят от т.нар. миксове, като в тях се добавят само брашно и мазнини. Според производителите този вид козунаци по никакъв начин не прилича на истинския и традиционния такъв. Ако структурата му е гладка и се рони, значи великденският хляб е направен от миксове.

Козунакът, който не съдържа консерванти, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18 градуса. Въпреки, че и евтините козунаци се продават относително добре, то и малките бутикови фурни във Варна започнаха да приемат поръчки за козунаци. Цената им варира от 2,50 до около 3,50 лева за 400 гр. според това дали е с пълнеж. Големите козунаци се продават за около 6 лв. броя. Все пак търговците отчитат, че кризата определено се отразява и в сравнение с миналата година се наблюдава спад на поръчаните до този момент козунаци с около 20-25%, като надеждата им е до Великден да се навакса разликата. Според търговците варненци си купуват качествен козунак, но ако през 2010 година са си купували по 3 козунака, то тази редуцират бройката до 2 и дори 1 козунак, а разликата наваксват, чрез покупка на евтини козунаци.

Оказва се, че варненци ще посрещнат Великден с по-малко агнешко и по-малко яйца на трапезата, Причината за по-семплото меню основно се дължи на скъпото агнешко, което се продава за 14-15 лв. килограма в търговската мрежа. Освен това не малка част от варненци няма да купят и агнешки карантии, които обикновено също са неизменна част от Великденското меню. Като цяло агнешкото тази година ще бъде заменено с пилешко, което се оказва най-евтиното месо на пазара.

Рязкото поскъпване на яйцата също се е отразило неблагоприятно на бюджета на варненци, тъй като в момента яйцата се търгуват за около 25 стотинки бройката. За това тази година жителите на града ще отбележат Великден по скоро символично, а не според православните традиции. Освен, че се е повишила цената на основните хранителни продукти преди Великден тази година във Варна се наблюдава и повишаване на цените на боите за яйца. В момента най-предлагани са оцветителите за по 2 -2,50 лв., които би трябвало да оставят перлен оттенък.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).