Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спасителна операция "Отводняване" започва в "Бриз" до 2 седмици
Автор: Екип Varna24.bg 12:00 / 07.02.2011Коментари (0)1191
© Impact Press Group
Снимка: Архив.
Сондажите в района на свлачището в кв. "Бриз" показват, че хидрогеоложките условия на терена са много разнородни, поради което ще се наложи поетапно отводняване и укрепване на бедствената зона. Проучванията на специалистите, извършени през последните дни, сочат, че дълбочината на подпочвените води варира между 3,20 и 7,50 метра.

Плановете на община Варна предвиждат първият етап от мероприятията за спасяването на свлачищния район да започне до 2 седмици. Набелязаните мерки все още са в идейна фаза, но вероятно като начало ще предприемем частично отводняване с линеен дренаж. За целта вероятно ще се наложи прокопаването на траншея с дължина около 150 метра, обясни инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". По думите му следващите 2 етапа на укрепването биха могли да се реализират и паралелно, но как точно ще стане това, ще покажат задълбочените анализи на резултатите от проучванията и ефектът от отводняването.

Засега специалистите предлагат в рамките на втория етап да се извършат хоризонтални и наклонени сондажни дренажи в тялото на свлачището. Те обаче могат да стартират едва след осушаването на терена, затова евентуално ще се извършат в началото на лятото. Дотогава в района ще трябва да се изгради и технологичен път, който да позволи навлизането на машините. Едва когато се създадат условия за достъпа на техниката, ще може да се премине и към конкретни мерки за спасяването на мост-канала на канализационния колектор "Виница" - Траката - Варна и водопровода Варна - Златни пясъци. Поради опасността, която е надвиснала над тях в резултат от свлачището, районът е застрашен от екокатастрофа. За да бъдат защитени съоръженията, вероятно ще се наложи изграждането на пилотна конструкция, но това е само една от алтернативите, които биха могли да се приложат, уточни инж. Колев.

Укрепителните работи в "Бриз" ще глътнат около до 200 000 лв. за първия етап. Община Варна вече е подала информация за проблема със свлачището в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Кметската администрация се надява, че средствата за аварийното укрепване ще бъдат възстановени от държавния бюджет. Дори и това да не се случи обаче, спешното укрепване ще се финансира за сметка на местната хазна.

Свлачищните процеси създадоха опасност за постройките в района. Една от къщите буквално е надвиснала над мост-канала на канализационния колектор "Виница" - Траката - Варна. Сериозен риск се крие и за магистралния водопровод Варна - Златни пясъци I етап. Ако той се спука, вероятно 3 дни няма да можем да спрем изтичането на вода от него, алармира инж. Колев.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 46
19.11.2013 »
15.02.2013 »
21.09.2012 »
09.07.2012 »
22.06.2012 »
07.06.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Софка заминава
15:40 / 21.09.2024
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: