Спасяват сезона с безплатни чадъри

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:36 / 18.02.2009
1141
За предстоящия сезон чрез държавата може да се осигури по-евтин продукт за туристите. Това стана ясно от шефката на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова на форум във Варна, посветен на проблемите на бранша, произтекли от икономическата криза.

"За да бъде спасен летният сезон, има предложение, на туристите да се осигурят безплатни екстри към пакетите. Това може да са чадърите на плажа, летищните такси или визите", посочи Крушкова. Тя призова браншовиците да преценят плащането на кое от изброените неща да се поеме от държавата и да излязат с единно становище.

Според Крушкова, това е начин туристическото лято да бъде успешно през тази година. По думите й, с тази политика е бил спасен зимният сезон, когато агенцията осигури 6000 безплатни карти за лифтове към пакети в ски курортите. "За да плати държавата бонусите обаче, трябва да има ясна дефиниция за техните потребители", постави условие Крушкова. "Няма начин предвидените за антикризисната мярка пари да се разпределят между туроператорите

и те да преценяват какви екстри да дават. Никой не може да гарантира, че те няма да вземат пари от туристите за вече платения бонус", аргументира се шефката на агенцията. "Държавата няма възможност, както съседните страни, да извади 200-300 милиона евро за антикризисна програма за туризма. Единственото, което можем да направим, е облекчаването донякъде на ценовата тежест на браншовиците под формата на осигурени бонуси", коментира Крушкова. Според нея, обаче и браншът трябва да предприеме адекватни действия, с които да стимулира туристите

"Не казвам да си намалите цените, но те трябва да са съобразени с икономическата обстановка в света. Проучванията от последните туристически изложения показват, че продуктът, предлаган у нас, е с 200-300 евро по-скъп в сравнение със съседни утвърдени дестинации", посочи председателят на агенцията.

Тя подчерта и факта, че все още няма записвания по курортите за летния сезон, което е отчетлива разлика от предходни години. До това време винаги сме имали записвания, от които влизат средства за ремонти на хотелите. Тази година най-големият проблем е, че липсват свежи пари преди началото на сезона каза още Крушкова. Въпреки песимистичната картина, тя все пак изрази надежда ръстът на туристи през тази година да е около нулата. "Успеем ли да се задържим на плюс минус нула процента, можем да считаме сезона за успешен", посочи шефката на туризма.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).