Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специале арт влак ще снове между Варна и София
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 27.12.2011Коментари (0)1233
Специален арт влак ще пропътува в началото на пролетта на 2012 г. разстоянието от София до Варна, за да лансира предимствата от издигането на обща кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата за 2019 година.

Влакът ще бъде композиран от 6 или 7 вагона, той ще бъде ефектно украсен с графити и рекламни постери. През цялото пътуване във вагоните ще кипи бурен артистичен живот - авангардни творци от Варна и София в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията и пърформанса ще дадат всичко от себе си, за да превърнат демонстрационния влак в истинско произведение на изкуството, а за целта ще експонират творбите си както в коридорите, така и в купетата. Последният вагон от арт композицията ще бъде оборудван и с мощна музикална уредба. На всяка от по-големите гари по трасето София - Варна влакът ще спира, за да предоставя възможност в рамките на 10-15 минути на пътници от чакалните да разгледат изложбите и видео инсталациите във вагоните, както и да усетят плюсовете от издигането на единната кандидатура на двата града за Европейска столица на културата за 2019 година, разказва авангардният художник от Варна Георги Пехливанов - Интрото, който е в основата на този проект.

"Мястото на изкуството през 21-и век вече не е само в галериите и музеите, то трябва да отиде сред обикновените хора, някои от формите на модерното изкуство спокойно могат да бъдат експонирани дори и в чакалните на жп гарите ни. Въпросният изрисуван с графити арт влак ще бъде един своеобразен пътуващ Музей на съвременното изкуство и никой няма да остане безучастен към неговата поява", убеден е творецът.

"Сигурен съм, че от "БДЖ - Пътнически превози" ще дадат рамо на идеята и ще предоставят локомотив и няколко вагона за нашия арт проект, още повече че инициативата ще е от полза и за самата компания - въпросната арт акция ще накара младите хора да обърнат по-сериозно внимание на железниците, ще ги накара да се замислят дали и занапред е разумно да ползват предимно услугите на скъпите автобусни превози на частните фирми, твърди художникът Георги Пехливанов - Интрото.

Творецът ще покани да се качат в "брандирания" арт влак и изявени творци, интелектуалци, хора на изкуството, общественици и представители на бизнеса от София и Варна, които ще се включат в Инициативния комитет за издигането на съвместната кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата. В деня, в който демонстрационният влак пристигне в морската ни столица, Георги Пехливанов - Интрото предлага да се организира и голям концерт на алтернативни рок групи от Варна и София. Мястото на провеждането на концерта ще е на Централния вход на Морската градина във Варна, а целта е да се даде шанс за изява на млади музиканти от двата града.

Според варненския художник Г. Пехливанов - Интрото единственото правилно решение в условията на продължаващата световна криза и финансова нестабилност е градовете София и Варна да излязат с обща кандидатура за Европейска столица на културата за 2019 година. Така ще бъде спестен сериозен финансов ресурс, ще се спре и безсмисленото и разнопосочно пилеене на пари за скъпи рекламни кампании в полза на кандидатурата на един или друг български град. "С издигането на единна кандидатура на София и Варна за Европейска столица на културата - 2019 г. ще направим най-правилният избор, с обединените усилия на двата града ще постигнем и много по-добри резултати. А нека не забравяме и за националния ни девиз "Съединението прави силата", който е изписан на сградата на Народното събрание в София!", отбелязва художникът Георги Пехливанов - Интрото.




Още по темата: общо новини по темата: 94
09.10.2014 »
11.09.2014 »
10.09.2014 »
05.09.2014 »
20.08.2014 »
18.08.2014 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: