Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист: Опасност от срутване има и за новото строителство
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 22.01.2009Коментари (0)944
Рискът от срутване на жилищни сгради и тераси наистина е огромен. Угрозата тегне не само над панелките, но и над новото строителство. Вижте колко нови сгради във Варна вече са напукани. Страшно е. Това коментира за "Черно море" Стамен Стаменов - Джеймс, строител с повече от 30 г. стаж в бранша. "Всяка сграда е система от елементи, свързани по определен начин помежду си. Върху който и елемент да въздействате, променяте конструкцията. Неслучайно се казва, че при земетръс трябва човек да застане под рамката на вратата. Така са направени панелките, че това място е най-здраво. Какво правим ние? Избиваме стени, врати, прозорци в панелките и вместо под вратата да е най-сигурно, там става най-уязвимо при земетръс. Най-застрашени са панелните жилища с повече от 30 г. живот. При тях всеки подобен вътрешен ремонт с избиване на стени и конструкции ги прави толкова крехки, че вместо да издържат примерно на трус от 5-а степен, може да рухнат при леко разклащане на земята. Хората в Европа правят рециклиране на сградите, което е съвсем различно от нашите вътрешни ремонти. С рециклирането жилищата наистина се укрепват, стават по-издръжливи на външни влияния. Не може една сграда, конструирана по определен начин, просто така да я преобразяваш, избивайки стени и прозорци. Дори един елемент да липсва, сградата може да рухне...", убеден е Стаменов.

Според него манията по подобни жилищни ремонти е плод и на неправилно мислене. Хората искат малко да се разширят и да направят по-модерно жилището си, но не си дават сметка колко рискове носи това. "Има собственици, които уж спазват закона и вземат необходимите разрешителни за ремонт, но не упоменават какъв ремонт точно ще правят. Едно е да подменяш тръби и да редиш теракота, друго е да къртиш стени и да издаваш навън тераси. В панелките плочата на една тераса според правилата на строителството е 2/3 вътре в жилището и 1/3 изнесена навън. Тя на нищо не се опира. Ако я натоварите допълнително, без да е укрепена плочата отдолу, всеки миг може да поддаде. Тя няма основа и може да се счупи. Да не говорим, когато в приземните етажи се избиват стени, за да се отворят магазини. Във Варна се строи поголовно и страшно. Ако искаме да избегнем катастрофата от срутени сгради, трябва ремонтите да са строго регламентирани. Трябва да се правят от специалисти в бранша. За нарушилите правилата пък трябва да има сериозни санкции. В противен случай някой ден ще осъмнем с рухнали сгради", убеден е строителят.

"Панелните сгради имат дълъг живот, колкото е на монолитното строителство, ако са били качествено изпълнени. Но сега бих добавил - и ако в тях не се извършват безогледни ремонти. За съжаление във Варна почти няма блок, в който собствениците да не преустройват балкони, отделни стаи. Без проект на специалист по панелното строителство тези преустройства са много опасни", коментира за "Черно море" и инж. Павел Величков, бивш главен технолог на Домостроителния комбинат. По думите му обикновено ремонтите са правят от майстори и работници със съвсем елементарни представи за технологията, по която са изпълнени сградите. В панелната сграда има места, които остават скрити, но са много важни за надеждността на конструкцията. Масово се разбиват или пробиват стени с хилти, без да се знае, че само от силните вибрации, ако не са правилно насочени, могат да пострадат заварките на панелите. А да не говорим, че има случаи да се премахват носещи стени, което е абсолютно недопустимо. Този вид грешки могат да бъдат фатални, смята Величков.

Категоричен съм, че без проект на инженер-конструктор в никакъв случай не бива да се правят преустройства на балкони и други помещения. Във Варна са останали около 7 - 8 специалисти по панелните конструкции, които могат да се произнесат компетентно по въпроса. Бедата е, че не се търси тяхното мнение. Всеки мисли, че е компетентен по панелите. Не се знае, че например балконските плочи на отделните строителни системи са подпрени по различен начин. Не искам да съм лош пророк, но първо те ще започнат да падат в "обновените" блокове.

Преди години повдигнах в медиите въпроса за извършваните реконструкции на партерните етажи по бул. "Княз Борис I", които започнаха веднага след реституцията на собствеността. И тогава безотговорно се събаряха носещи стени, колони, за да се разширяват помещенията за магазини, заведения за обществено хранене. Масово се извършваха основни ремонти без конструктивен проект. Не дай Боже, да стане по-силно земетресение! Тогава изведнъж ще проличи размерът на ширещата се човешка безотговорност и безхаберие, ако най-после не се въведат ред и строги правила за строително-ремонтните дейност, подчерта Павел Величков.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: