Спектакъл без аналог и три балетни прими с премиера за Варна

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
10:43 / 19.04.2024
1366
Спектакъл без аналог на българската камерна сцена очаква почитателите на изкуствата на 21 април в Градската художествена галерия Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Посрещнат при създаването си  с възхита от софийската публика, сега “Надежда за балет" ще има своята варненска премиера. С нея ХХ Европейски музикален фестивал Варна ще поднесе своя поклон пред приноса на автора акад. Васил Казанджиев - една от живите легенди на нашата музикална сцена, по повод неговата 90-годишнина. Интригуващото произведение на Маестро Казанджиев е камерен балет за соло пиано и три балетни прими и чрез симбиозата на музика, танц и слово изпраща посланията на надеждата като абстрактно понятие. Музикалната концепция на творбата ще бъде поднесена в интерпретацията на талантливата пианистка Надежда Цанова, танцовият прочит е работа на хореографа Арсен Мехрабян, работил за Шведския кралски балет. На сцената ще бъдат три великолепни балетни прими - прочутите Марта Петкова и Десислава Стоева – Вълев, и Елена Петрова, отскоро солистка на Софийска опера и балет. Ще има и звучащо на живо слово, което ще свърже в едно елементите на тази вдъхновяваща творба.

Балетът се състои от четири части, като в първите три всяка една балерина танцува поотделно, а в четвъртата част всички се събират заедно. Към балета е написан и текст, за който може да се каже, че изпълнява функцията на либрето. В него се описва как надеждата влиза в нашия свят, как пианото предава образа на надеждата, който пък е поет от балерината, която го превръща в танц. Всъщност всичко е свързано в едно – музика, слово и балет. Във Варна ние ще имаме огромния шанс самият създател на текста да го рецитира.

Билетите за “Надежда за балет" са по 30 лв., могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна: Започваме поредица от важни проекти!
Взеха важно решение за Аспарухов мост
Министър Малинов с важна новина от Париж за новите реактори на АЕ...
Тестват системата BG-Alert днес във Варна
Атрактивна изложба стартира във Варна
Полицейска акция на територията на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).