Спекула с цената на лекарство за безплодие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:15 / 22.01.2009
927
Заради спекулата с цената на швейцарското лекарство „Гонал F", което задължително трябва да се поставя на жени с репродуктивни проблеми, управителят на ин витро центъра в АГ болница проф. Иван Козовски ще сезира главния прокурор Борис Велчев. Той посочи, че в Румъния една доза се продава за 37 лева, а у нас - за 90. За един терапевтичен курс по безплодие за една жена са необходими 20 - 25 инжекции. Само пациентките, които се лекуват в неговата клиника, годишно купуват около 9000 дози. Така че ако цените на лекарствата се коригират, една ин витро процедура би поевтиняла с 1000 лева, пресмята професорът. Той посочи, че за неправдата е бил сигнализиран от бездетните двойки, които провеждат такова лечение. По техни думи не едно и две са семействата, които пътуват до съседна Румъния, за да си набавят медикамента на по-сносни цени.

И тъй като става въпрос за огромни средства, спешно трябва да се установи кой точно е отговорен за раздуването на цената - търговците или хора от здравното министерство, негодува проф. Козовски. За доказателство той ще приложи опаковки и касови бележки както от нашия пазар, така и от румънския.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).