Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спешно кроят здравна карта, закриват отделения и болници
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 08.04.2009Коментари (0)1868
"Пришпорва се изготвянето на националната здравна карта, като се предвиждат кардинални промени в разпределението на лечебните заведения. Това е документ, който чертае здравната политика у нас за години напред и това може да ни коства много". Това каза по време на вчерашния празничен за здравните работници ден временният председател на Регионалната лекарска колегия във Варна д-р Светлин Митев. Той допълни още, че макар да няма по-точни данни за населението във Варна и областта, в Регионалния център по здравеопазване се събират сформираните комисии, спешно се попълват документи, защото се изисква становище от всеки регион. Това на практика прекроява сега съществуващата здравна мрежа в страната и ще реши съществуването на болници и здравни заведения. "Като цяло замисълът е добър, но се прави твърде бързо. Вече се говори за съкращаване на цели отделения, клиники и на болници с по-малко операции. Това не бива да се прави набързо, редукцията на здравните заведения трябва да се преценява внимателно, да се отсеят по-подготвените", допълни д-р Митев. Според него, редно било да се предвидят икономически лостове за привличане на дефицитни кадри в отделните региони на страната.

Сериозен пропуск в законопроекта за правата на пациента е това, че не са предвидени механизми за здравно неосигурените. "Всеки трети работещ е здравно неосигурен. Този проблем със страшна сила се стоварва върху нас, лекарите, вместо с него да се заеме държавата. Всички политически партии ще излязат с чудни предизборни платформи, но никоя няма да е предвидила решаването на този проблем", категоричен бе д-р Митев.

Като изпълняващ длъжността председател на лекарската колегия във Варна, той допълни че около 500 лекари от организацията са застрашени от изпадане от съюза заради неплатен членски внос. Таксата от 6 лв. не била внасяна от няколко месеца. Гилдията издавала специфични УИН-кодове на всички свои членове, които щели да бъдат отнети, ако лекарите не възстановят статута си, допълни той.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: