Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спират достъпа на външни лица в интензивното отделение
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 20.05.2010Коментари (0)1166
©
6 деца са настанени в момента в Клиниката по реанимация на МБАЛ „Св. Марина" във Варна. Малките пациенти тук обикновено са току-що претърпели хирургична интервенция или има риск за живота им. От 2 седмици в интензивното отделение е ограничен достъпът на майки. Обичайната практика допреди това е била родителите да влизат като придружители. „Това е изискване, което се налага заради новите правила и реорганизацията в детските клиники. И е изрично мое разпореждане. Не може в най-тежкото отделение свободно да влизат и излизат хора, които имат досег с външния свят. Затова създаваме ред според световните изисквания. Ако има ропот в това отношение, критиките трябва да бъдат насочени директно към мен", категоричен бе новият шеф на Детската клиника в МБАЛ „Св. Марина" доц. д-р Виолета Йотова.

Излишно според нея е майките на тежко болните деца да бъдат подлагани на стрес като гледат как се правят животоспасяващи процедури на техните или на съседното по легло дете. „Нашият тил е интензивното отделение, искаме той да е добре подсигурен", допълни доц. Йотова. Тя припомни, че досега е имало случаи, в които е трябвало да се оказва медицинска помощ на майките, които не издържали на гледката на тежките процедури. Тогава екипът се чудел на кого първо да оказва помощ.

„Родителите искат децата им да бъдат излекувани и да бъдат здрави. Това мисля, е най-важното за тях", подкрепя мерките и изпълнителният директор на болницата проф. д-р Красимир Иванов. За да могат майката и детето да бъдат в непрестанен контакт, на етажа на клиниката е обособена стая - безплатен „хотел" за придружителите на най-малките пациенти. Тази услуга е особено необходимо за родители, които не са от Варна, а идват отдалеч, допълниха от болницата. Стаята е с 4 легла, за които не се взема такса. В момента в нея има 2 жени. „До момента няма майка, която да сме върнали, ако иска да остане тук. Те влизат при децата си обаче само в часовете за посещения. А когато детето е за кратко в интензивното отделение, сами искаме майката да остане", каза още доц. Йотова.

Новата организация, която ще натовари доста по-интензивно екипа на реанимацията, влиза в сила от 1 юни. Преди това обаче - до края на тази седмица тя ще бъде обсъдена с медицинските сестри и лекарите, които ще я изнесат на гърба си. Предвижда се това да стане на общо събрание на болницата.

Според световните стандарти нормативът изисквал за 8 деца да се грижат 2 медицински сестри, лекар и санитар. „Ако има тежки случаи, дете, от чието легло не можеш да се отделиш, е ясно, че този екип може да се окаже недостатъчен. Затова обмисляме въвеждането на дежурна медицинска сестра „на повикване", разбира се, след като го обсъдим в екипа", допълни шефът на Детската клиника.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: