Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спират инсулина на 2000 варненци
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 14.05.2009Коментари (0)1178
Нов скандал разтресе здравните среди у нас. Най-потърпевши от него отново са хора с крехко здраве - диабетиците. Заплахата от 1 юни да останат без инсулин, доставян от шведска фирма, е напълно реална и оставя мнозина без избор. Във Варна застрашени от смяната на инсулин, тъй като ползват поставения под въпрос, са около 2000 диабетици. Перипетиите около включването на лекарството в позитивния списък на НЗОК се разгоряха в последните седмици, след като здравните институции у нас настояли фирмата да свали още доставните си цени.

„Тази здравна система периодично ни изправя пред невъзможни ситуации и е вредна не само за нас. Поредният експеримент с вноса на инсулина, който за нас е животоспасяващ, още веднъж го доказва. Системата унищожава не само нас като пациенти, но и самите лекари-ендокринолози, които са принудени само да регистрират как пациентите им се влошават, след като вече ни наблюдава семейният лекар", каза Калина Цачева, която от дълги години е с диабет и ползва инсулина на шведската фирма.

Единственият отговор, който даде за „Позвънете" д-р Васил Вълов, медицински мениджър на „Ново Нордиск" в София бе, че имат готовност за диалог. „Надяваме се, колкото се може по-бързо въпросът да бъде решен. Мога да кажа само, че регистрираните цени в България са най-ниски в сравнение с осемте референтни държави", допълни той.

Варненски ендокринолози бяха категорични, че в дъното на истерията е поредния параграф 22 в сферата на здравеопазването. Той бил забъркан от три взаимноизключващи се наредби на Министерството на здравеопазването и на НЗОК. Една от тях давала възможност да се доплаща за лекарства, които касата заплаща частично, друга обаче категорично отхвърляла варианта това да се случи с инсулина за диабетиците.

Във Варненска област хората с диабет са 12 919. От тях на инсулин са 4885 души. 40 на сто от тях ползват инсулините на шведската фирма, каза вчера д-р Олга Кирякова. Тя смята, че често пъти това е въпрос на спекулации. "Има надежда, че до края на този месец въпросът ще бъде разрешен", каза вчера д-р Таня Ковачева, ендокринолог от доболничната помощ във Варна. Ако това обаче не стане, около 2000 варненци, които ползват този инсулин, ще трябва да го сменят. "Не всеки, който сменя инсулина, ще трябва да влезе в болница, има достатъчно други инсулини, които могат да се ползват", каза тя. Но смяната рефлектира върху организма на диабетика и след време се налага да се увеличат дозите на поставяния инсулин. "Това, което става в момента, е безотговорно. Не става дума за аспирин, а за животоспасяващо лекарство. Но явно справянето с кризата е по-важно от здравето на българина", допълни д-р Ковачева. За нея е дълбоко погрешно и семейният лекар да наблюдава диабетно болните, което щяло да доведе до увеличаване на тези, които ще получат усложнения следствие на болестта. Докато ендокринологът може да предвиди една диабетна гангрена и да вземе мерки навреме, то за семейния лекар това ще бъде доста по-трудно.

Много фактори са намесени в скандала, заяви проф. д-р Лидия Коева. Тя допълни, че вносът само на един от трите доставяни инсулина на фирмата е поставен под въпрос. "Но ако се появи ниша на пазара на лекарствата, то веднага ще се намери кой да я запълни. Още повече, че още две фармацевтични фирми доставят инсулини у нас", допълни проф. Коева.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: