Спомени от миналото - едно неповторимо кътче на Златни пясъци

Автор: Димитър Щерев
Коментари (5)
08:12 / 08.07.2024
20637
Едно от най-уникалните кътчета на лятна Варна – бар "Кукери“ на Златни пясъци. В разгара на Черноморския туристически сезон рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“ ще ви покаже и разкаже за едно от архитектурните бижута на морския град по времето на "Балкантурист“.

"Кукери“ е дело на арх. Марин Маринов, който го проектира през 1965 година. Той е автор и на битовите заведения "Колибите“, "Воденицата“, "Кошарите“ ( 1964 г.), "Цигански табор“ (1965 г.), които са изключително атрактивни и се радват на голяма посещаемост.

Сега погълнато от растителността отдавна нефункциониращото култово заведение на Златни пясъци не се вижда (снимката вляво от нашия колаж).

Интересното е, че през средата на 80-те години, когато се е изграждал курорта, шумните барове и вариетета са били изнесени извън пределите на курорта – далеч от хотелите.

Авторът на една от емблемите на тогавашния Златни пясъци - арх. Марин Маринов, е роден на 27 септември 1928 г. в с. Млада гвардия – Варненско. Завършва специалност архитектура към Варненския университет през 1953 г. По време на следването си учи живопис при най-големия майстор на акварела – художника Константин Щъркелов, чиито творби са го впечатлявали още в детските му години. Дългите творчески години практикуване на основната му професия го откъсват от хобито му – живописта и му донасят признание и най-големите правителствени награди за архитектура.

В края на 1998 г., след дълго прекъсване, архитект Марин Маринов отново се връща към акварела, като има значителни изяви в общи и самостоятелни изложби във Варна, Бургас и София. Има откупени творби в САЩ и Англия.

Неговият стил може да се определи като рафиниран реализъм. Всяка творба е едно поетично преживяване. За него най-великият учител е природата с неизчерпаемото й богатство от багри.

Самият курорт Златни пясъци има много интересна история. Според някои сведения идеята за изграждане на съвременния курорт принадлежи на Никита Хрушчов, изказана при първото му посещение във Варна през 1955 г. Така с Министерско постановление от 1 декември 1955 г. е решено изграждането на курорта. През 1956 г. е одобрен градоустройственият план на Варна и крайбрежната ивица от местността Траката до Златни пясъци, като с това е дадена зелена улица за изграждане на комплекса.

Проведен е конкурс, спечелен от колектив с ръководител арх. Георги Ганев и архитектите Рачо Стоянов, Дориан Морозов и Милко Матеев. Първоначалният проект предвижда капацитет от 2000 легла.

Курортът Златни пясъци е уникално съчетание на море, естествен плаж със ситен пясък и лесопарк. Намира се на същия паралел, на който се намират световноизвестните курорти на френския и италианския Лазурен бряг.

Вижте "Преди и сега" от миналата седмица ТУК

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Конфискуваха колата на 32-годишен силистренец, карал пиян във Вар...
"Капачки за бъдеще" са във Варна днес
Предупреждение от първа степен за интензивни валежи е в сила за В...
Историята на двореца в Балчик - любимото място на кралица Мария Е...
С три вида наркотици хванаха 39-годишен мъж да шофира из улиците ...
Проливни дъждове заливат Варна след броени часове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).