Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спряха наредбата за "жълтите“ книжки
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 22.03.2013Коментари (0)803
Върховният административен съд отмени промените в наредба 39 и 40 на Министерството на здравеопазването, които връщат диспансеризацията на пациентите с психиатрични проблеми под нова форма. Това съобщи д-р Татяна Аврамова, специалист психиатър и управител на ДКЦ "Свети Иван Рилски" в район "Аспарухово". Решението на ВАС е от 19 март т.г. Спирането е временно, но на практика блокира влизането в сила на промените.

Първата ни жалба срещу готвените нормативни промени срещна отказ от страна на ВАС, но втората бе уважена, което е постижение за нас, коментира д-р Аврамова. На форум в София, организиран от "Колегиум частни психиатри" на 22 март, ще обсъдим нов проект за диспансеризацията, добави тя. Промените са изработени след срещи и дискусии между психиатрите от извънболничната помощ, болничните специалисти и експерти от Министерството на здравеопазването. Новото е, че специалист психиатър ще преценява дали пациентът подлежи на комплексно диспансерно наблюдение, като болният може да откаже регистрация, ако не е съгласен. Диспансеризацията ще е задължителна само при хора, които са опасни за себе си и за околните, каза още д-р Аврамова.

Ще припомним, че през януари т.г. 80 специалисти психиатри депозираха жалба до ВАС за преразглеждане на нормативните документи и евентуалната им отмяна. Мотивите бяха, че промяната е крачка назад и връщане към централизираното обслужване на пациентите вместо наблюдение и лечение в извънболничната помощ. Освен това въвеждането на комплексното диспансерно наблюдение ще доведе до хаос и ще наруши дълго изгражданата връзка с доболничните психиатри, предупредиха те. Така че дори и при леки психични разстройства пациентите ще трябва да бъдат регистрирани в специализираните болници, което след време може да им създаде сериозни проблеми при търсене на работа, издигане в кариерата и други.

Психиатрите предупредиха също, че достъпът до доболничните специалисти ще стане по-труден. Според тях само 1% от населението страда от тежки психиатрични заболявания и въпросните пациенти са опасни и агресивни. Пациентите с леки психични проблеми като нарушен сън, тревожност, невротични състояния са 3 пъти повече и досега те се лекуваха успешно в извънболничната помощ, без регистрация в обща база данни. Ако промените в наредба 39 и 40 бяха влезли в сила и в близко време се задейства планът за електронното здравеопазване, за всеки от тях щеше има информация, че е лекуван в психиатрия. Нещо, което нарушава правата на пациентите.

Източник: в. "Черно море"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (457) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1719) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: