Стачкуващите бездомници си купили коли

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:35 / 30.03.2010
1036
Четирима от настанените в дома за временно настаняване „Д-р Анастасия Железкова" са си купили леки автомобили. Освен това общежитието се ползва на хотелски начала, като сметките за ток са в размер на хиляди левове. Това разкри кметът на Варна Кирил Йорданов по повод обявената преди дни гладна стачка на три семейства, настанени в дома. До 31 март бездомниците трябва да напуснат сградата, която ще бъде затворена за ремонт.

В момента в Социално-учебно професионално заведение „Д-р Анастасия Железкова" живеят 81 души, като 43 от тях са настанени през зимата заради студа. Едва десетина от настанените в дома ще останат там до лятото, тъй като са в тежко положение, сочи доклад на общински служители до кмета.

Общежитието се ползва на хотелски начала. Месечните сметки за ток, които Общината плаща, са в размер на над 19 000 лева, при нормална консумация на комплекса от 12 000 лева, сочи още докладът. Сред настанените е 12-членно семейство, от които едва трима пребивавали реално в общежитието. Останалите живеели другаде, но отказвали да предоставят обратно ключовете за стаите. Някои от обитателите работели в чужбина, а други, сред които и обявилите гладна стачка, са си купили коли на старо - Фолксваген Голф, Форд Орион, Сеат Ибиза и Лада. Руското возило било обявено за служебно от иначе безработен мъж.

По Закона за социално подпомагане настанените бездомници имат право да пребивават в общежитието до 6 месеца, като Общината поема всички разходи за ток и вода. На някои дори се осигурява безплатна храна. Някои от настанените в дома са там от години. Сред настанените бездомници са такива, обитавали съборени общински жилища. Заради ремонта на тях ще им се търси място в други социални домове или жилища по райони, обясни шефът на общинската социална дирекция д-р Здравко Марков.

Общината трябва да разполага със свободен сграден фонд за настаняване на хора при бедствени ситуации. Така шефът на социалната дирекция обясни временното настаняване на бездомниците. По думите на д-р Марков по-възрастните отказвали да влязат в старчески дом, за да не дават 70 на сто от пенсията си. Десетина пък били „гастрольори" - с адресна регистрация в друг град.

Ремонтите в социалното заведение започват през юни като ще продължат до края на есента. За основна реконструкция на сградата, саниране и газификация ще бъдат вложени около 4,5 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие".

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)

Още по темата (5):
01.04.2010 Започна освобождаването на приюта за временно настаняване на бездомници
31.03.2010 6 ден продължава гладната стачка на бездомниците пред общината
26.03.2010 Протестиращите бездомници обявиха гладна стачка
26.03.2010 Петима скитници на протест пред общината
23.03.2010 Бездомници плашат с бунт
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).