Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стана ясна връзка между кметът Коцев и българския Ян Палах
©
Надали през 2013 година, когато общественият активист Пламен Горанов, който се самозапали в протестите срещу тогавашния кмет на Варна и общинските съветници, Благомир Коцев е предполагал, че някога ще бъде кмет на морската столица.

Днес обаче той откри паметен знак на Пламен Горанов (1976 – 2013 г.), който е поставен пред сградата на Община Варна.

И двамата са варненци. И двамата са завършили основното си образование в "Св. Св. Кирил и Методий“ в морския град. Кметът Коцев е 2 години по-малък.

Майката на кмета обаче е преподавала английски език на Горанов. Нейните ученици я помнят като изключителен ерудит, педагог, тих и скромен човек.

Днес дни след датата, на която българския Ян Палах щеше да навърши 48 години, на мястото, където се самозапали, бе открита пометна плоча. На събитието присъстваха кметът Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, близки и приятели на Горанов и граждани. Идеята за поставянето на паметния знак е на инициативен комитет. Автор е варненският архитект Жулиян Начев, който също присъства на събитието.

Паметният знак е до райската ябълка, която близки на младия мъж засадиха след неговата кончина. Това е и мястото, където през 2013 г. той се самозапали в знак на граждански протест срещу тогавашното управление на общината. На мястото бе издигната и грамада от камъни.

Паметният знак е изработен от метал с гравирано стилизирано изображение на Горанов с думите: "Тук на 20.02.2013 г. пламна Пламен и разпали умовете и сърцата на свободните хора“. Визията и мястото бяха одобрени от Експертния съвет по естетизация на градската среда, в който участват граждански експерти и представители на професионалните общности във Варна.

Желанието за поставянето на паметен знак на Пламен Горанов е заявено от инициативния комитет и граждани още през 2017 г. Ние просто завършихме процедурата, за да осъществим тази идея, която да напомня за неговото дело. Събитията от зимата на 2013 г., довели до трагичната му смърт, оставиха болезнена следа в паметта на града ни. С този знак искаме да напомним за неговия живот и дело, не да героизираме неговата смърт, каза кметът Благомир Коцев. Той допълни, че Горанов трябва да бъде запомнен с непримиримостта си към неправдата, със стремежа си за право на глас и гражданска позиция и да напомня какво властта не трябва да си позволява да прави.

Гражданската непримиримост трябва да съществува и аз виждам това като знак, с който даваме възможност на хората да изявят волята си, посочи още Коцев. Той припомни, че неслучайно грамадата от камъни е издигната пред сградата на Община Варна, за да изрази обществена непримиримост към действията на местната власт към онова време.

Дали тази грамада ще остане тук е въпрос, изцяло зависещ от гражданската енергия, която тогава я създаде. Смятам, че ние като представители на местната власт, не трябва да взимаме отношение към такова решение, посочи още кметът. По думите му всеки, който влиза в управлението на Общината, трябва да знае, че е дошъл да върши обществена работа.

Вярвам, че времето, в което, вместо да хвърляме камъни, ще градим мостове, е близо. Мисля, че вече започнахме този процес по съграждане на това, което беше изгубено през последните години - обединението и това заедно градим нашия град, завърши той.

Част от камъните от грамадата бяха пренесени пред паметния знак. По-късно представители на инициативния комитет внимателно събраха останалата част от нея и почистиха мястото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Бойни спортове
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (464) 14%
Добре, но можеше и по-добре (451) 14%
Не се справи (634) 19%
Пълна трагедия (1745) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: