Стана ясно колко са морските бозайници в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:18 / 05.07.2024
1618
Резултатите от най-мащабното самолетно проучване на Черно море, с участието и на експерти от България (Зелени Балкани), обхващащо акваториите на 5 черноморски държави, са публикувани в един от най-престижните международни научни журнали - Frontiers in Marine Science. Проучването показва, че числеността за цялата акватория на Черно море на обикновените делфини е около 100 000 индивида, на муткурите – 90 000, а на афалите – 20 000. Благодарение на това самолетно проучване за първи път имаме задълбочени познания за цялостната численост, плътност и разпространение на популациите на тези видове, като са изготвени регионални базови стойности и карти на плътност за трите вида китоподобни в Черно море през летните месеци. Резултатите са изключително важни, защото са първи по рода си и ще послужат за разработването на ефективни мерки за опазване на Черно море и делфините, както и за изпълнението на националните и международни регламенти. Проучването е проведено в рамките на проект CeNoBS, който е съфинансиран от Европейския съюз и е публикувано с подкрепата на ACCOBAMS, съобщиха от Зелени Балкани, водеща организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в България. Тя е основана през 1988 година и е най-старата природозащитна НПО у нас.

В Черно море се срещат три вида китоподобни и те са представени от ендемични подвидове: черноморски обикновен делфин (Delphinus delphis ponticus), черноморска афала (Tursiops truncatus ponticus) и черноморски муткур (Phocoena phocoena relicta). Популациите им са застрашени от множество фактори, включително свръхулов на видове риба, които съставляват хранителната им база; заплитане в рибарски мрежи; замърсяване на водата; инфекции и др. През 2019 г. с подкрепата на Споразумението за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и прилежащата атлантическа зона (ACCOBAMS) беше проведено систематично проучване с цел Подкрепа за прилагането на РДМС в Черно море чрез създаване на регионална система за мониторинг на китоподобни (D1) и мониторинг на шума (D11) за постигане на добро състояние на морската околна среда – проект CeNoBS. Проучени бяха акваториите на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна, което покрива около 52% от общата площ на Черно море. Самолетното проучване се проведе в периода 19 юни - 4 юли при добри метеорологични условия. Обследвани са общо 7 324 километра трансекти и са регистрирани общо 1 744 наблюдения на китоподобни. Събрани бяха данни и за морски отпадъци, както и за други компоненти на околната среда – птици, риби. А днес вече резултатите от него могат да бъдат намерени в един от водещите научни журнали в областта.

Данните показват още, че популациите на китоподобните в Черно море не са се възстановили напълно от различните видове антропогенен натиск, включително пряк улов (продължил до 1983 г.) или продължаващото и днес заплитане в риболовни мрежи (приулов). Обикновените делфини и афалите хипотетично са преминали най-ниската точка на намаляване на популацията, тъй като са подложени на по-малък натиск от приулов, отколкото муткурите. Но най-актуалната заплаха, свързана с войната, която Русия води в Украйна, може да постави нови предизвикателства пред тези така уязвими видове.

Разпространението на обикновените делфини и муткурите в Черно море може да бъде пряко свързано с наличието на храна в една променяща се екосистема. За разпространението на афалите са валидни и допълнителни фактори, като регионални културни модели (навици на хранене), модели на миграция.

Промените в местата с концентрации на видовете са идентифицирани след преглед на наличната литература. Това подчертава необходимостта от прилагане на широкомащабна, дългосрочна програма за мониторинг. Като се има предвид сезонната разлика в разпространението на китоподобните, времевият и пространственият обхват на мониторинга трябва да се увеличи. Тези резултати предоставят изключително важна информация за оценките на състоянието на видовете по Рамковата директива за морска стратегия и Директива за местообитанията на Европейския съюз.

Това първо мащабно самолетно проучване на китоподобните в Черно море предоставя изчерпателни данни и първите точни оценки за числеността, разпространението и плътността на популациите им, а също така и засили сътрудничеството на учените от региона и извън него.

Пълният текст на научната публикация можете да намерите ТУК

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна: Знам, че това ще създаде известно неудобство и н...
Емблематични сгради във Варна ще светнат в зелено
Важно: Започват два големи ремонта във Варна! Разкопават едноврем...
Във Варна се проведе важна среща на главните сержанти на командва...
Скъп айфон донесе глоба на млад варненец
10 години зад решетките за украинец, убил свой колега край Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).