Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Станишев се срещна с варненските ученици спечелили второ място в конкурс на НАСА
Автор: Екип Varna24.bg 18:22 / 25.05.2008Коментари (0)855
©
Министър-председателят Сергей Станишев се срещна с ученическия екип, класиран на второ място в конкурса за Космическа колония на НАСА (NASA Ames) и Националното космическо общество на САЩ (National Space Society (NSS)).
Единадесетте ученици са възпитаници на Математическата гимназия, Пета езикова гимназия и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в град Варна. Техен ръководител е д-р Веселка Радева от Варненската астрономическа обсерватория и планетариума „Николай Коперник". Учениците представиха своя проект „Международна космическа колония ТАНГРА", с който спечелиха второто място в своята възрастова категория (10-12 клас) в надпревара с 156 проекта от 11 страни и 10 американски щати. Концепцията на проекта включва изграждане на космическа колония за 10 000 човека, пълно описание на необходимите животоподдържащи системи, както и интересни решения на енергийния и екологичен проблем на Колонията. В своя проект, учениците са предложили и идея за конституция, което е уникално за подобен тип проекти, каза д-р Радева. Колонията има и своите символи - знаме и герб.

Изключително съм впечатлен от вашия проект и без да съм специалист, се уверявам, че интересните решения, които предлагате са заслужили признанието на експертното жури, каза Сергей Станишев след представянето на проекта. Възхищавам се на смелостта и волята на всеки един от вас, за разработването на тази концепция и се надявам да продължите своята работа и развитие и занапред, добави той. Министър-председателят подчерта, че единствената по рода си конституция би допринесла за успешното управление на колонията и че това може да послужи за пример на всеки един политик и управляващ. За тяхното постижение министър-председателят Сергей Станишев подари на всяко от децата луксозен „Атлас на Вселената" с лично послание от него. Ръководителката на екипа д-р Радева получи „Атлас на Земята", за да не се губи, по думите на премиера, връзката на всяка една космическа колония със Земята. Премиерът пожела на учениците успешно представяне и на следващия конкурс на НАСА, за който те вече работят по своята подготовка. За спомен от срещата, варненските ученици подариха на министър-председателя авторска астрономическа снимка на космическото пространство, в което ще бъде изградена колонията.

На срещата присъстваха и вицепрезидента на Локхийд Мартин Аеронавтикс Уилиам Перкинс и Калинка Ковачева от българското представителство, които също изразиха своята подкрепа и заявиха намеренията си за бъдещо сътрудничество с варненската обсерватория и планетариум.

Учениците ще отпътуват на 28 май за Вашингтон, където като почетни участници ще представят своя проект на специализирана конференция на НАСА.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Лято 2024
Катастрофи във Варна
Ремонти във Варна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: