Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стартира кампания за Международния ден за борба с астмата във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:03 / 27.04.2011Коментари (0)732
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За поредна година през първия вторник от месец май ще се проведе кампания посветена на Международният ден за борба с астмата, организирана от Медицински университет - Варна, в сътрудничество със Студентския съвет. На 3 май от 10 до 16 часа в два пункта - при входа на Морската градина и в двора на Медицински университет - Варна, лекари специалисти и студенти ще измерват дихателната функция на всички желаещи. Безплатните спирометрични тестове имат за цел да подобрят обществената информираност и ангажираност с проблемите на астмата и нейната профилактика. Правилното диагностициране и контролиране на едно от най-често срещаните хронични заболявания.

Както е известно, астмата е хронично заболяване на белите дробове, характеризиращо се с чести проблеми с дишането. За целите на профилактиката, на 3 май т.г. от 10 до 16 ч. в два пункта - при входа на Морската градина и в двора на университета, ще бъдат извършвани безплатни спирометрични тестове на всички желаещи, като се отчитат параметрите на белодробната им функция. При отклонения от нормата тестваните ще получат медицински напътствия какви мерки да предприемат за точно диагностициране или превенция на астма и други белодробни болести. Особено важно е колкоте се може повече българи да преминат тест за белите си дробове.

Диагностицирането и поставянето под контрол на астмата е както личен, така и обществен здравен проблем. Заболяването се среща във всички възрастови групи, като най-често започва в детството. На практика астмата е най-честата причина за отсъствие от училище. В България астматиците са около 5 - 6 % от населението, като приблизително 150 000 от тях са деца. В много страни, включително и у нас, заболеваемостта се увеличава във всички възрастови групи и особено сред децата. Нелекувана, астмата често води до системно безсъние, ограничения във физическата активност, отсъствие от училище или работа, хоспитализация и усложнения.

Астмата е хронично заболяване, от което по различни оценки страдат между 100 и 150 млн. души в цял свят. Бързото нарастване на заболеваемостта представлява една от най-големите загадки за модерната медицина. Изследванията по този проблем са фокусирани върху алергените от околната среда и вирусните инфекции при новородените и малките деца, както и върху генетичните фактори и състоянието на имунната система. Независимо дали заболяването е отдавна или наскоро диагностицирано, за него е нужно активно и правилно лечение.

Инициативата за отбелязването на Международен ден на астмата принадлежи на Глобалната инициатива за астма (GINA), експертна организация на учени, които полагат координирани усилия за изследване и контролиране на това широко разпространено хронично заболяване по цял свят. Мотото на деня за 2011 г. е «Дишай свободно».

Глобалната инициатива за астма е разработила документа "Глобална стратегия за лечение на астмата и предпазване от нея", в който се съчетават най-модерните подходи за диагностициране, проследяване и правилно лечение на астмата, основани на най-новите научни открития в областта.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: