Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стартира лятната научна сесия на Юридическия факултет на ВСУ
Автор: Екип Varna24.bg 16:59 / 21.06.2013Коментари (0)1121
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С научна дискусия на тема "Новите предизвикателства пред правото" стартира лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

В рамките на сесията се разглеждат теми, свързани с предизвикателствата пред публичното и частното право, правното регулиране в сферата на сигурността, новите заплахи пред сигурността, противодействието на тероризма и интелигентните системи за сигурност. В нея участват десетки видни представители на университети и научни организации от страната и чужбина, сред които Киевският университет по право в Украйна, Университетите "Алфа" и ЕДУКОНС от Сърбия, Академията на МВР, Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий", Бургаският свободен университет, Русенският университет "Ангел Кънчев", представители на съдебната власт, студенти и преподаватели на Варненския свободен университет.

Сесията беше открита от заместник ректора на ВСУ проф. д-р Валери Стоянов и с въвеждаща лекция по темите на сигурността и риска на проф. д-р Петър Христов - декан на Юридическия факултет на ВСУ.

В своето експозе проф. Христов представи резултатите от изследване за използването на термина "риск" в българското право, направено от асистент Елисавета Ганева. Терминът се съдържа в 3634 текста, сред които 198 нормативни акта. Терминът "оценка на риска" се съдържа в 403, а "управление на риска" в 155 текста. Съществуват най-малко 10 различни дефиниции за риска в действащата нормативна уредба, допълни проф. Христов. Различните институции си служат с различна терминология и определения по отношение на риска, това поставя мениджърите, работещи с отделните структурни звена, в ситуация на "терминологична шизофрения", посочи още деканът на Юридическия факултет на ВСУ, с което направи препратка и към форума на психолозите - част от научната сесия на факултета.

Давам шанс на младите колеги да обосноват в научна теория всички онези хипотези за юридическия риск, които ще представя, подчерта проф. Петър Христов. По-нататък в експозето си той направи кратък исторически преглед на юридическия термин "риск" от неговата поява през 15-ти век до днес.

Програмата на научната сесия включва още теми, свързани с предизвикателствата пред европейската социология на правото, правото на културата, кибертероризма, защитата на класифицираната информация, феноменът корпоративна престъпност и др.

Втория ден на форума е посветен на проблемите на сигурността. Той стартира с доклад на тема "Съвременни предизвикателства пред Народното събрание на Република България" на проф. д-р Валери Стоянов. Гостите от Сърбия ще запознаят аудиторията с правното регулиране като средство за подобряване на екологичната сигурност в страната. Предстоят и пленарни доклади, свързани с новата парадигма на разузнаването, версиите в работата на разследващите полицаи, правните анализи на наемничеството и геноцида, психофизическата подготовка за лична защита и превенция срещу престъпността, европейските механизми за гражданска защита, фалшификациите и кражбите на културно-историческо наследство и др.

Наред с юридическите дискусии в рамките на форума се провежда и Дванадесетата международна научна конференция "Приложна психология - възможности и перспективи", както и Майсторският клас на проф. Франко Джанини "Психодиагностика на личностови разстройства", който стартира на 22 юни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: