Стартира приемането на проекти по Оперативна програма „Рибарство”

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:39 / 27.11.2008
643
Средствата за периода на прилагане на Оперативна програма „Рибарство" /2007-2013/, са в размер на 106,7 млн. евро. От тях по линия на Европейската комисия са 80 млн. евро, а 26,7 млн. евро са от държавния бюджет. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните и председател на Комитета за наблюдение Бюрхан Абазов на пресконференция по повод Третото редовно заседание на Комитета за наблюдение на изпълнението на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" /2007-2013/. Оперативната програма стартира на 11 ноември, а първите направления, по които ще се приемат проектите от началото на декември, са Мярка 1.3 „Инвестиции на борда на риболовните кораби и селективност" и Мярка 2.1 "Производствени инвестиции в аквакултурите".

Безвъзмездната финансова помощ в направление 1.3 „Инвестиции на борда на риболовните кораби и селективност" ще бъде в размер на 40% от одобрените и извършени инвестиционни разходи. 75 % от тях се осигуряват от Европейския фонд по рибарството, а останалите 25 % са средства от националния бюджет. Минималният размер на помощта е не по-малък от левовата равностойност на 1 000 евро, стана ясно по време на пресконференцията. За подпомагане могат да кандидатстват юридически лица или еднолични търговци, като кандидатите трябва да са собственици на риболовни кораби, регистрирани в Регистъра на риболовните кораби на ИАРА.

За мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурите", финансовото подпомагане ще бъде 60 % от одобрените и извършени инвестиционни разходи, но не повече от левовата равностойност на 1 000 000 евро за проект. От тях 75 % ще бъдат осигурени от Европейския фонд по рибарство и 25 % - национално съфинансиране. Минималната финансова помощ по проект не трябва да бъде по-малка от левовата равностойност на 10 000 евро. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за целия програмен период за един кандидат по дадената мярка ще е на стойност 2 000 000 евро, обясни зам.-министър Бюрхан Абазов. За подпомагане могат да кандидатстват физически лица, регистрирани като земеделски производители, юридически лица или еднолични търговци. Бенефициентите трябва да са регистрирани като производители на риба и други водни организми по реда на Закона за рибарството и аквакултурите.

Осигуряване на конкурентноспособност на рибарския сектор у нас, устойчиво развитие на рибарските области, както и развитие на пазара на рибни продукти и аквакултурно производство, са сред основите цели на Оперативната програма. Със средствата от Европейския фонд по рибарство ще бъдат преодолени липсата на инвестиции в сектора и тенденцията за обезлюдяване на крайбрежите райони и миграцията на млади хора, каза Пламен Камбуров, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Изготвени са проекти на още четири наредби по ОП „Рибарство" /2007-2013/, стана ясно на пресконференцията. Очаква се приема на документи по тях да стартира в началото на 2009 г. Това са Мярка 2.5 „Риболов във вътрешните водоеми", Мярка 2.6. „Инвестиции в преработката и маркетинга на продукти от риболов и аквакултура", Мярка 3.3. „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки" и Мярка 3.4. „Развитие на нови пазари и промоционални кампании".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).