Стартира проект за превенция на затлъстяването сред най-малките

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:03 / 24.10.2012
718
От 1-ви Октомври стартира едногодишната програма за превенция на детското затлъстяване: "Toy Box - Хапни и в нови приключения се ти впусни!" От общо 37 детски градини на територията на Варна и Провадия в проекта се включват 23. В мащабната програма ще участват около 2500 деца, като 1200 са тези, които с информираното съгласие на родителите ще бъдат измервани. В рамките на следващите 6 месеца родените през 2007 г. деца ежеседмично ще изпълняват дейности под ръководството на своите учителки - игри, експерименти и забавления, с цел да се промени поведението им по четири основни показателя, имащи отношение към затлъстяването: приемането на вода като основна течност за пиене, повишена физическа активност, намаляване на заседналия начин на живот и прием на здравословни закуски между основните хранения. Поведението на децата спрямо тези показатели е измерено чрез въпросници, педометри, измерени са техните антропометрични показатели.

Резултатите ще бъдат отчетени през април-май 2013 г.. Тогава те ще бъдат сравнени с показателите на контролната група деца, които представляват 1/3 от общия брой на участващите в програмата. След този период и контролната група деца ще преминат през програмата.

Обществено-значимата програма ToyBox е разработена и се провежда от мултинационален консорциум по научен проект, финансиран частично от 7 Рамкова Програма на Европейската комисия. Участници са 10 европейски страни и общо 8500 деца от 6 страни ще получат възможност чрез игри и забавления да живеят по-здравословно. От наша страна по проекта работи способен и отговорен екип от млади учени и докторанти. Ако резултатите от провеждането на програмата се окажат успешни и достатъчно показателни, те ще послужат като предложение за въвеждане на редовни програми на обучение в страните от Европейския съюз.

На обучителния семинар, който се състоя на 19 и 20 октомври 2012 г. присъстваха 80 учителки и директорки, както и целият екип на проекта. "Всички са много запалени и ентусиазирани, а това е от голямо значение за успеха на проекта", споделя доц. Виолета Йотова - главен изследовател от страна на Медицински университет - Варна и ръководител на Многопрофилна специализирана детска клиника към МБАЛ "Св. Марина".

"Залагаме големи надежди на учителките, които от този момент насетне ще са основен двигател на програмата и от тях ще зависи как ще се предадат натрупаните знания и материали на децата и техните семейства, за да се промени поведението им в положителен аспект."


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).