Стотици километри от варненските тротоари плачат за ремонт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:43 / 29.11.2010
733
Направени за удобство на пешеходците, тротоарите всъщност нерядко се оказват места за екстремно придвижване. Стотици километри плачат за ремонт, сочат справки на районните администрации във Варна. Те вече привършват работата си по строителните програми с набелязаните за изграждане и ремонт обекти, които трябва да представят в общината.

Изготвената в "Аспарухово" проектопрограма е на обща стойност 16,5 млн. лв. Невъзможно е всички наши искания да бъдат удовлетворени, признава кметът на района Богдан Караденчев, но отчита, че се надява в общинския бюджет за 2011 г. да бъдат отпуснати средства за ремонта на 3000 кв. м тротоари. През тази година били изградени наново 1000 кв. м тротоари и 15 000 кв. м от уличните настилки - двойно повече спрямо 2009-а. Кризата се оказала благосклонна към "Аспарухово", защото по думите на Богдан Караденчев в района за първи път е направена рехабилитация с такива мащаби. Нови дупки има, но никъде не се налагат повторни кърпежи, похвали се кметът. Той ще настоява и през следващата година да бъдат преасфалтирани около 15 000 кв. м от пътните трасета.

В централния варненски район пък отчитат нуждата от ремонт на 18 397 кв. м тротоари и бордюри. Пресметнали, че за целта ще трябват около 83 000 лв. На практика рехабилитация се налага за тротоарите на 148 улици, коментира пред в. "Черно море" Таня Василева, кмет на "Одесос". По думите й обаче на този етап ремонт не се предвижда, тъй като тече подмяна на високоволтов електрически кабел. Това е свързано с изкопни работи, а от E.ON са се ангажирали да възстановят разкопаните тротоарни настилки, отчете още Василева. Тя посочи, че през тази година на територията на района е извършена сериозна рехабилитация, макар че поради недостиг на средства реализираните ремонтни работи в "Одесос" обикновено представляват едва около 1/10 от заложените в строителната програма на района.

Само от октомври насам във "Владиславово" се обновяват към 560 кв. м тротоарни настилки. Възлагателните писма бяха изготвени на базата на жалби от граждани за участъци от пешеходни пътеки в отчайващо състояние, обясни кметът на района Добромир Джиков. Основен ремонт във "Владислав Варненчик" чакат тротоарите и част от трасето на ул. "Шести септември" (в отсечката между бул. "Св. Елена" и ул. "Ангел Каралийчев"). В програмата на районната администрация не липсват и намерения за обновяване на тротоарни настилки, включително и бетонови пътеки между блоковете.

В "Младост" през тази година са били обновени 2300 кв. м тротоари - на ул. "Андрей Сахаров", до автогарата, до сп. "Зеленчукова борса". Частично изкърпен е бил и асфалтовият тротоар на ул. "Иван Церов". От районната администрация се надяват, че в бюджет 2011 ще бъдат заделени средства за ремонта на минимум 1000 м тротоари, в това число и около 200 м бордюри по кръстовища и булеварди. В строителната програма на "Младост" се предвижда изграждане на тротоари на 6 места, а в участъци от други 16 улици - рехабилитация.

Особено болезнена е темата за тротоарите в "Приморски", където чакат своя ремонт над 22 000 кв. м тротоари. Според предварителните изчисления те ще глътнат близо 1 млн. лв. Става въпрос както за отсечки от главни пътни артерии, така и за квартални улици, коментира кметът на района Пламен Градинаров. По думите му предложенията за ремонт на тротоари в строителната проектопрограма на "Приморски" за 2010 г. остават в сила и през 2011-а.

Във Варна липсват или не са полагани тротоарни настилки в размер на 37 000 кв. м, или 7% от общото количество. Това отчита общинският план за развитие за периода 2007-2013 г. Той се базира на данни от 2004 г., когато е направена оценка на състоянието на тротоарите съобразно европейските норми. Картината отпреди 6 години показва, че 7 на сто от тротоарите в града са в лошо състояние, а 17 на сто - в незадоволително. Като отличен се определя обликът на едва 10%, а като добър - на 26% от тротоарите.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).