Строител събори ограда на читалище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:26 / 14.05.2010
26678
Строителите на жилищната кооперация, която трябва да се вдигне на мястото на съборената къща на арх. Франгя, на ул. „Цар Асен" 1 събориха зида на съседното читалище „Народни будители". Вчера по обед тухленият дувар рухнал, докато под него строителите правили подпорна стена. Минути преди това пък децата от частното училище „Шарл Перо" също щъкали в двора. За щастие обаче пострадали няма, нито от малчуганите, нито от работниците.

Зидът нямаше да бъде съборен, ако не бяха бързали толкова, коментира секретарят на читалището Соня Михайлова. Тя разказа, че зданието на арх. Франгя било бутнато пак бързо и потайно в почивните дни около 6 май. Те не били информирани за това. Когато дошли на работа на 10 май, освен руините на „Цар Асен" 1 заварили и поправки в дувара си. Още при събарянето строителите нарушили целостта на оградата на читалището, като съборили една от арките й, прекъснато било и захранването заради скъсан кабел. Незнайно как работниците се прехвърлили в двора на „Народни будители" и изградили рушната колона набързо и наново. Самата арка обаче не могли да възстановят, останали и много напукани и по-леко компрометирани участъци в зида. По настояване на управата на читалището представители на фирмата се срещнали с тях. Тогава им дали и уведомително писмо, че възнамеряват да събарят и извършват строително-монтажни дейности в съседния парцел. Сетиха се за това ден след като сградата вече я нямаше, коментира Михайлова.

От фирмата обясниха, че до инцидента се стигнало, след като при изкопаването на основите за сутерена на сградата багерът се натъкнал на скала. Действало се по указанията на конструктора, за да се укрепи съседният парцел. Въпреки това обаче част от оградата се пропукала и се сринала в изкопа. Строителят бил готов да възстанови зида, след като получи отговор от собствениците кога може да започне да работи. От строителната фирма уточняват още, че по закон не са били задължени да информират за старта на строежа, защото е спазено необходимото отстояние от 3 метра.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
15.11.2012 Картофената къща - лош пример за опазване на културно-историческото наследство на Варна, според кмета
10.10.2011 Кроят 5-етажна сграда на мястото на Картофената къща
09.05.2010 Събориха изцяло къщата на ул."Цар Асен"
08.05.2010 Още една къща паметник на културата във Варна на път да изчезне
26.01.2010 Кметът спря разрушаването на къщата на "Цар Асен"
16.01.2010 Стара Варна срещу багерите
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).