Строителният контрол събори 22 сгради

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:26 / 11.08.2008
886
22 сгради са съборени за шестмесечието вследствие на влезли в сила заповеди за премахване, издадени от регионалнатата дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК). Всички актове са от минали периоди. Както често се случва, собствениците са обжалвали заповедите. След влезли в сила решения от съда обаче 18 от обектите са премахнати доброволно от собствениците им, а в останалите 4 случая РДНСК е преминала към принудително изпълнение. За първите 6 месеца на годината инспекторите на ведомството са издали общо 110 нови акта за премахване на незаконни постройки, в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Голяма част от тях са в резултат на мащабната акция за проверка на обектите по плажната ивица. Като последствие от инициативата от РДНСК постановиха премахването от плажа на 62 обекта.

Големият проблем, с който се сблъсква строителният контрол е, че всички издадени заповеди за събаряне се обжалват. Това значително забавя изпълнението им, казват от ведомството. Дейността на дирекцията за първата половина на годината е била изключително интензивна и натоварена. През деловодството на ведомството са входирани 5215 документа.
Те са издали и 186 разрешения за нови жилищни и обществени сгради, както и много инфраструктурни обекти да влязат в експлоатация. При контролната си дейност служителите на РДНСК са открили и 12 на обекта, които са били въведени в екплоатация, без да се приемат по законоустановения ред. За всички тях от ведомството са издали заповеди за забрана за ползването.

Като основни приоритети в дейността на РДНСК и през този период се запазват непрекъснатият контрол на дейността на общинските технически служби във връзка с одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж. Не по-малко засилен контрол се оказва и на лицата, упражняващи строителен надзор, активно се проверяват и строежи и строителни площадки. 5 пъти служителите на строителния контрол са уличили в незаконосъобразни действия на главни архитекти в общинските технически служби. Издадените от тях разрешения за строеж са отменени заедно с одобрените проекти.

Нередностите контрольорите са засекли при извършениете около 70 проверки в общинските служби за първото шестмесечие на годината. В 53 от случаите са конкретно проверени действията на отговорните лица при одобряването на инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж. 40 от жалбите срещу вече издадени разрешения за строителство са отхвърлени пък като недопустими.

При проверките си РДНСК са установила 4 случая на бездействие или неправилни действия при изпълнение на задълженията на строителния надзор. За тях са образувани административно-наказателни производства срещу лицата, упражняващи строителен надзор. Установяванто на нерегламентираната дейност на строителния недзор е станало при проверките на 100 строежа и строителни площадки. В 28 от случаите те са били насочени конкретно към дейността на лицата, упражняващи строителен надзор. Това, за което инспекторите са следили, е законосъобразното изпълнение на строежите - спазване на одобрените проекти и предвижданията на подробните устройствени планове, недопускане на съществени изменения по време на строителството. Не по-малко внимание е обръщано и на пълнотата, и правилното съставяне на необходимите актове и протоколи, както и наличието на необходимите декларации за съответствие и сертификати на влаганите материали и други правила и норми за изпълнение на съответните видове строително-монтажни работи.

Голям дял от обема и дейността на дирекцията за полугодието се пада на предприетите административно-наказателни производства. От началото на 2008 г. са съставени общо 75 акта по Закона за административните наказания и нарушения (ЗАНН) на физически и юридически лица.

От ведомството отчитат значително намаление на незаконното строителство в последните години. Според експертите това до голяма част се дължи на направените нормативни промени, предимно в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).