Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти от Варна показват най-новите тенденции в кулинарията 
Автор: Екип Varna24.bg 08:54 / 01.02.2025Коментари (0)1732
© NOVA
Изложение, което показва най-новите тенденции в гастрономията. За поредна година студенти от Института по кулинарни изкуства във Варна представят своето творчество в кухнята.

Голяма част от студентите са на мнение, че приготвят храната на бъдещето и твърдо вярват в тази идея. А по всичко изглежда, че това е така, защото в следващите минути ще ви покажем за първи път уникални кулинарни шедьоври, които може би съвсем скоро ще се превърнат в хит в някои от най-елитните ресторанти.

Запознайте се със Здравко Атанасов от София. Преди 3 години, той започва обучението си в Института по кулинарни изкуства във Варна и очевидно се справя доста добре, защото вече има свои собствени уникални рецепти. "Единият ми продукт се нарича "Шил коджи", което всъщност е марината за месо, която ми отнема 10 дни, за да се създаде. Един от най-важните ензими в коджито се нарича "протеист". Той разгражда протеина на аминокиселини и всъщност, когато мариновам храна - месо за 12 часа, аз получавам ефекта на 10 дни зряло месо", разказва той. Според Здравко ферментацията е бъдещето на кулинарията не само у нас, но и по света.

За бъдещето в кулинарното изкуство ни разказва и Диана Маркова. Нейната разработка е в помощ на хлебарите и сладкарите. "Моят проект се казва "Дулайтфул" и е сух квас, което представлява нормален квас, който изсушаваме на ниска температура, за да запазим естествената микробиома, която благоприятства нашата микрофлора на стомаха", добавя тя.

И докато според някои комбинацията от на пръв поглед несъвместими продукти изглежда по-скоро странна екзотика, то според третокурсникът Васил Александров, именно креативността е водещата в кулинарното изкуство. Точно затова, той ни предлага комбинацията от сладко и солено. "Реших да направя продукт, който е не много популярен на българския пазар. Едното е от еленски бут и червен лук, а другото е веган версия от лакто ферментирал фенел и червена чушка", обяснява Васил пред NOVA.

По негови думи соленото и сладкото като вкус в България не е толкова популярно. " Затова моята идея беше да направя продукт, който да помогне на хората да разберат, че няма от какво да се страхуват да пробват такива вкусове", каза още Васил.

На по-креативната комбинация от вкусове залага и Ерика Петрова със своя солен снакс. "За момента може да се предлага в малки сладкарници или дори в магазинчета. Както и в любителски примерно магазини за вино, като подходящ амюз буш за дегустация", посочва тя.

А преподавателите споделят, че кулинарните шедьоври, които предлагат студентите биха могли съвсем скоро да се превърнат в хит в някои от най-елитните ресторанти.

"В тази последна дисциплина, те трябва да измислят някакъв интересен, различен и уникален продукт, като не само да измислят някаква рецепта за него, но и да измислят начин как да го комерсиализират - т.е. как да го пуснат на реалния пазар", коментира преподавателят във Висше училище по мениджмънт във Варна Мая Иванова.

А голяма част от младежите вече виждат себе си, като бъдещи шефове в кухнята.  "Със собствен бизнес. Собствен ресторант или собствена пекарна, в която да предлагам своите продукти", споделя Диана.

"Искам да намеря много контакти, искам много да обиколя. Много да науча. И в крайна сметка накрая ще си намеря моето място, но със сигурност мястото искам да е с моето име", добавя още Ерика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
89-годишна баба от "Редута" може да остане бездомна след имотна измама
Отказът от АЕЦ "Белене"
Отношенията София-Скопие
Кабинетът "Желязков"
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: