Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Събарят ресторант на крайбрежната алея до дни?
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 25.03.2013Коментари (6)2996
Ресторант "Буната", който се намира на крайбрежната алея във Варна, до дни може да изчезне. Регионалната дирекция за строителен контрол е издала заповед в сряда - 27 март, багери да дойдат и да съборят заведението. Това разказа на специална прескоференция собственикът на ресторанта Иван Киров, според когото в основата за това решение стои "Холдинг Варна", съобщава Дарик.

По думите на Киров претенциите към ресторанта започват през 2008 г., когато от ДНСК е издадена заповед за премахване на "незаконен строеж" - ресторант "Буната". Това се случва близо 20 години след изграждането на обекта, който работи от 1992 г. Според Киров единствената причина строителният контрол да поиска това е зараждащата се идея за Алея Първа. "Държавата тогава мачка и размахва заповеди за събаряне, работейки в полза на частното дружество, което иска да установи монопол над крайбрежната алея", коментира Киров.

Според него аргументът на държавните институции да предприемат тази стъпка е, че ресторантът е построен върху терен изключителна държавна собственост, т.е. морския плаж.

"Атакувахме това решение в съда. Направената съдебно-техническа експертиза доказа, че теренът, върху който е построен ресторантът, е урбанизирана територия по одобрена кадастрална карта с ПУП. Според експертите теренът не попада в обхвата на Акта за изключителна държавна собственост, издаден през 2009г.", разкри Киров.

Наред с това земята е частна собственост. "През 2008 г. с Иван Станчов станахме съсобственици, за което имам необходимите документи", добави собственикът на крайбрежния ресторант. Бившият министър на външните работи, който също присъства на пресконференцията, потвърди казаното от Киров.

"През 2008 г. ние (аз и Марин Митев - б.а.) бяхме във вилата на Иван Станчов, когато той каза, че ще купи имота. Така и до ден-днешен Митев сделка не е направил, защото той може да го вземе по другия начин", отбеляза Киров.

"Дори и държавата да е изключителен собственик на земята, считано от 1 януари 2008 г., когато влиза в сила Законът за устройство на черноморското крайбрежие, тя е трябвало да започне процедура по отчуждаване на имота на Иван Киров. Но държавата не предприема подобни действия, защото няма акт за собственост. Така две съдебни инстанции отхвърлят претенциите на държавата", каза още Киров.

Следващите атаки идват от регионалната дирекция за строителен контрол, която на няколко пъти издава заповеди за премахване на обекта, тъй като бил "незаконен". "Заведох съдебни дела, които спечелих. Според магистратите заповедите за събаряне са незаконни", добави бизнесменът.

Той не скри разочарованието си от противоречивите действия на РДНСК. "Първо даде разрешение за ползване, след това издаде заповед за премахване на ресторанта, която по-късно сам си отменя. И така цели три пъти", сподели Киров.

"Крещящо противоречие има и между действията на длъжностни лица в общинската и държавната власт. Община Варна издава разрешение за строеж, акт за узаконяване, а след 15 години РДНСК счита, че тези актове са незаконни", сподели собственикът на "Буната".

Последната заповед на РДНСК е базата на решение на Върховния съд от януари, според което ресторантът е незаконен. Решението не подлежи на обжалване.

Той разкри, че е имал поставен срок до 26 февруари доброволно да събори обекта. "Багерите първоначално трябваше да влязат на 6 март, но решението беше отменено. Тези дни случайно разбрахме за намеренията на строителния контрол", допълни Киров, който възнамерява да заведе дело в Съда в Страсбург.

Освен срещу Марин Митев той отправи критики и срещу бившия депутат Емил Радев, областния управител Коста Базитов и предшественика му Данчо Симеонов. Обвинения имаше и към шефката на кадастъра Красимира Божкова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.03.2013 г.
0
 
 
За Норд съм съгласен и аз напълно-там обслужването не е на ниво,хигиената също .Ужас !!!
Aнонимен
на 26.03.2013 г.
0
 
 
Да съборят НОРД-а ..разположили са маси по целия плаж..до морето....то бива лакомия ама да оставят и малко плаж за хората !!
Aнонимен
на 26.03.2013 г.
0
 
 
Едно хубаво място остана край брега и него ще съсипят държавните и общински МАФИОТИ !
Aнонимен
на 26.03.2013 г.
0
 
 
това безочие го няма никъде освен в нашата страна.тим каквото са взели всичко са развалили. пенсионните им фондове празни няма пари, банките им също. ако трябва да връщат пари няма и продължават вж същия дух.
Aнонимен
на 25.03.2013 г.
0
 
 
Няма по-големи бандити и рекетьори от ТИМ.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: