Събраха в книга варненски икони

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 18.12.2008
902
130 икони, съхранявани в архивите на Регионалния исторически музей (РИМ), представя книгата "Варненските икони". Всъщност творбите, някои от които се публикуват за първи път, представляват малка част от това, което притежава културната институция, съхраняваща над 1000 икони. Около 250 от тях са включени в ескпозиции. Най-старата икона, пазена в музея е тази на св. Георги, рисувана в периода между XII и средата на XIV век. Най-старата икона във варненски храм - "Св. Богородица Умиление" пък е датирана от XIII век.

Книгата е доста отлежала, каза авторът й Тамара Попова, която се счита за един от водещите специалисти в областта на иконописта. Тя поясни, че първата й част съдържа сведения за историята на иконите, а втората - кратки характеристики. Третата част представлява и самият каталог. В албума са включени ценни икони от старите храмове във Варна и Бургас, остров Св. Анастасия, които показват някои особености в развитието на това изкуство край морето. Изданието, чиято цена е 30 лева, може да бъде полезно както на почитателите на средновековното изкуство, така и на екскурзоводите, които често изпитват трудности при представянето на историята и културата на града, каза още авторката.

Целта на книгата е да популяризира варненските икони, каза от своя страна Наско Якимов, управител на издателство "Славена", благодарение на което тя е факт. Той посочи, че изданието ще бъде представено и на книжните пазари в София и други градове на страната. Книгата се явява третата поред след тези за османската и гръцката керамика, добави директорът на РИМ Валентин Плетньов. Стана ясно и че се предвижда поредицата да продължи с книга за античното корабоплаване в Черно море, която трябва да излезе през пролетта на 2009 година.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).