Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдия разясни пред ученици във Варна опасностите от наркотиците
Автор: Екип Varna24.bg 17:16 / 04.06.2024Коментари (0)1089
©
В уютната атмосфера на училищната библиотека, с интерес и въпроси, които ги вълнуват, от осмокласниците от Хуманитарната гимназия, специалност "съдебна администрация“ с класен ръководител г-жа Светлана Арабаджикова, към съдия Янка Ганчева от Административен съд – Варна, премина днес срещата-дискусия на тема, свързана с наркотичните вещества, опасностите от тяхната употреба и разпространение.

Съдия Ганчева запозна учениците с ефекта, който предизвикват наркотичните вещества и алкохола, когато се употребят и им разясни какви са последствията за тяхното физическо и психическо здраве, като специално отбеляза зависимостта, която се развива към тези субстанции. Постави акцент на класификацията от Международната здравна организация на различните видове наркотици и на класификацията от Наказателния кодекс като "престъпление“ на държането, разпространението и производството на наркотични вещества. Вниманието на подрастващите бе в най-висока степен, когато магистратът ги запозна със значително нарасналия процент смъртни случаи сред младите хора (по официална статистика), в резултат от употребата на наркотични вещества от най-ново поколение. За опасността от наказателна отговорност, ако шофират след употребата на наркотични вещества и алкохол и административна отговорност, ако предоставят личното си МПС на хора, които са пили алкохол или употребили наркотици, предупреди съдия Ганчева.

На срещата присъства и завеждащият служба "Съдебно деловодство и регистратура“ – г-жа Валентина Чайкова. В края на събитието тя запозна накратко учениците с работата на деловодството и съдебния деловодител и заедно със съдия Янка Ганчева отправиха покана към осмокласниците от специалност "съдебна администрация“ да посетят Административен съд – Варна, за да се запознаят отблизо с работата на съдебните служби и административното съдопроизводство.

С цветя и благодарности изпратиха учениците своите гости.

През 2023/2024 учебна година Административен съд – Варна участва с лектори по Образователната програма на МОН и ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в три учебни заведения във Варна. Освен срещи с единадесетокласници от ВТГ "Г.С.Раковски“, с която работим по програмата от 7 години, през настоящата учебна година съдии изнесоха лекции пред ученици от СУЕО "Ал. С. Пушкин“ и Хуманитарна гимназия "Константин Преславски“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: