Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът каза тежката си дума за обвинен в грабеж, отвличане и принуда във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 13.08.2024Коментари (0)1575
©
Варненският апелативен съд намери за неоснователна жалбата на обвинен в грабеж, отвличане и принуда срещу определение на Окръжен съд – Варна, с което е била взета най-тежката мярка за неотклонение. Деянията били извършени на 5 август, а по случая е привлечен към наказателна отговорност 31-годишният Хюсмен Р. Прокуратурата смята, че той е нападнал жертвата и отнел портфейл с малка сума и лични документи. В съучастие с друго лице, отвлякъл потърпевшия, отвел го до банкомат и го принудил да изтегли пари. Отправил му заплахи и го накарал да му даде сумата от 300 лева. Обвиняемият е осъждан и е извършил грабежа и изнудването при опасен рецидив.

Защитата смята, че задържането на Хюсмен Р. е прекалено тежка мярка. Обвиняемият не би могъл да извърши престъпление, защото всички свидетели са разпитани и няма как да им въздейства. От друга страна, има малко дете, за което трябва да се грижи, тъй като майката е безработна.

Представителят на Апелативната прокуратура помоли съда да остави в сила задържането под стража. Може да се направи обосновано предположение, че не друг, а обвиняемият е извършил деянията. Признакът "опасен рецидив“ предполага опасността от осъществяване на престъпление.

Съдебният състав взе предвид, че на 6 август обвиняемият е бил привлечен за тежки умишлени престъпления, реализирани в реална съвкупност. Две от тях са в условията на опасен рецидив. Всички те се санкционират от закона с лишаване от свобода. Горната инстанция изцяло се солидаризира с първостепенния съд за обосноваността на предположението за авторството на деянието. Реален е и рискът при по-лека мярка Хюсмен Р. да извърши престъпление. Тази опасност се извлича от съдебното му минало – многократно осъждан за различни по вид престъпления, включително отвличане и грабеж, кратко време след изтърпяване на ефективно наказание. От друга страна, не е оборена законовата презумпция, че при обвиняеми в тежки умишлени престъпления, осъществени при опасен рецидив, е реален рискът от извършване на престъпление.

Допълнителен аргумент за настоящия съдебен състав е обществената опасност на деянието. Няма важни социални причини, които да налагат по-лека мярка за процесуална принуда, тъй като в отглеждането на детето участва и съпругата на обвиняемия. Ето защо адекватно е задържането му под стража.

Определението е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: