Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът взе децата на каращи се родители
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 01.07.2011Коментари (0)809
С решение на Районен съд - Варна две деца - брат и сестра, съответно на 11 и 12 години, бяха настанени в кризисен център за срок от 6 месеца. Децата, чиито родители са в тежки конфликтни отношения, са живели в последните 10 години паралелно в Австралия и България.

От 2007 г. до началото на м. май 2010 г. децата са пребивавали заедно със своя баща в Австралия. Тогава, в изпълнение на влязло в сила съдебно решение, австралийските власти са предали малолетните на тяхната майка и те са заживели заедно с нея в дома й във Варна. Впоследствие, с цел отстраняване на децата от полето на конфликта между родителите им, те са били изведени от домакинството на тяхната майка и настанени в Център за спешен прием към Комплекс за социални услуги в гр.Шумен. След изчерпване на възможностите за продължаване на престоя им там, през м. февруари тази година момчето и момичето са били настанени по административен ред в Кризисен център на територията на Варна.

Гражданското дело бе образувано през м. април т.год. по искова молба от дирекция "Социално подпомагане" на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за закрила на детето - за настаняване на децата в специализирано социално заведение. Производството пред Районния съд бе проведено с участието на представители на "Социално подпомагане" и чрез назначен от съда особен представител на децата.

Съдът счете, че молбата за предприемане на мярка за закрила спрямо децата е основателна, тъй като събраните по делото доказателства сочат за трайна невъзможност на двамата родители да се грижат за тях. В мотивите към решението си съдът сочи, че за влошените отношения и липсата на разумен диалог между двамата родители говори наличието на общо 8 висящи съдебни производства между тях само във Варненски районен съд. Конфликтите и разривът между родителите са станали достояние и довели до сериозни психически травми и поведенчески отклонения при двете деца. Момчето и момичето са с поставена диагноза "Разстройство в адаптацията, смесено нарушение на емоциите и поведението" Към момента не са установени роднини или близки на децата, които да са в състояние да поемат грижите за тях в семейна среда или да съществува подходящо приемно семейство. Съдът прие, че за възстановяване на психо-емоционалното състояние на децата е необходимо с тях да работи екип от специалисти, далеч от влиянието на единия и другия родител, поради което реши 12-годишно момиче и 11-годишно момче да бъдат настанени за половин година в Кризисен център.

Решението на Районния съд подлежи на незабавно изпълнение. 7-дневен е срокът за обжалване пред горната съдебна инстанция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: