Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът запази и Университетската ботаническа градина във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 31.08.2010Коментари (0)857
Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил правата на Софийския университет СУ "Св. Климент Охридски" върху Ботаническата градина във Варна. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на университета.

Така СУ спечели делото за Университетската ботаническа градина Екопарк Варна срещу манастир "Св. Св. Константин и Елена" и "Сийланд пропъртис" АД на последна инстанция. С това решение, ВКС потвърждава, че незаконно са възстановени от Поземлена комисия Варна през 2001 и 2002 год. земи на Църквата - 220 дка от територията на градината. "Такива са изводите от проверките и на други институции: доклад на експерти от Министерство на земеделието по искане на Министъра на земеделието; проверка на Икономическа полиция; постановления на Прокуратурата; становище на РДВР Варна", се посочва в съобщението. От него става ясно още, че през 2002 г. манастир "Св. Св. Константин и Елена" прехвърля чрез замяна 120 дка от незаконно придобитите имоти на фирма "Сийланд пропъртис" АД, а части от тях "Сийланд пропъртис" препродава на "Лазурен бряг-91" ООД и "Бяла бийч турс" ООД.

Сега съдът постановява, че издадените нотариални актове на манастира и останалите участващи в сделките фирми следва да се отменят. Същевременно в новия ОУП на гр. Варна Университетската ботаническа градина, в частта си - предмет на съдебния спор, беше заложена като зона за застрояване, а в новия кадастър на Варна като собственици на парцели на територията на градината бяха записани манастир "Св. Св. Константин и Елена", "Сийланд пропъртис" АД и др., но не и СУ "Св. Климент Охридски", въпреки че Университетът притежава Акт за публична държавна собственост от 1999г.

С това решение съдът запази отворения през 2002 г. Екопарк Варна, единствен по рода си в страната, за широко обществено ползване. Част от незаконно възстановените на църквата земи не попадат в територията на Университетската ботаническа градина Варна и за тях СУ "Св. Климент Охридски" няма правен интерес, за да може да защити държавната собственост. "Необходимо е държавата в лицето на МРРБ, Областна управа Варна и Община Варна да предприеме необходимите правни действия за отнемане на имотите от неправомерно облагодетелствалите се" се казва още в съобщението.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: