Съдът запази и Университетската ботаническа градина във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:17 / 31.08.2010
857
Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил правата на Софийския университет СУ "Св. Климент Охридски" върху Ботаническата градина във Варна. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на университета.

Така СУ спечели делото за Университетската ботаническа градина Екопарк Варна срещу манастир "Св. Св. Константин и Елена" и "Сийланд пропъртис" АД на последна инстанция. С това решение, ВКС потвърждава, че незаконно са възстановени от Поземлена комисия Варна през 2001 и 2002 год. земи на Църквата - 220 дка от територията на градината. "Такива са изводите от проверките и на други институции: доклад на експерти от Министерство на земеделието по искане на Министъра на земеделието; проверка на Икономическа полиция; постановления на Прокуратурата; становище на РДВР Варна", се посочва в съобщението. От него става ясно още, че през 2002 г. манастир "Св. Св. Константин и Елена" прехвърля чрез замяна 120 дка от незаконно придобитите имоти на фирма "Сийланд пропъртис" АД, а части от тях "Сийланд пропъртис" препродава на "Лазурен бряг-91" ООД и "Бяла бийч турс" ООД.

Сега съдът постановява, че издадените нотариални актове на манастира и останалите участващи в сделките фирми следва да се отменят. Същевременно в новия ОУП на гр. Варна Университетската ботаническа градина, в частта си - предмет на съдебния спор, беше заложена като зона за застрояване, а в новия кадастър на Варна като собственици на парцели на територията на градината бяха записани манастир "Св. Св. Константин и Елена", "Сийланд пропъртис" АД и др., но не и СУ "Св. Климент Охридски", въпреки че Университетът притежава Акт за публична държавна собственост от 1999г.

С това решение съдът запази отворения през 2002 г. Екопарк Варна, единствен по рода си в страната, за широко обществено ползване. Част от незаконно възстановените на църквата земи не попадат в територията на Университетската ботаническа градина Варна и за тях СУ "Св. Климент Охридски" няма правен интерес, за да може да защити държавната собственост. "Необходимо е държавата в лицето на МРРБ, Областна управа Варна и Община Варна да предприеме необходимите правни действия за отнемане на имотите от неправомерно облагодетелствалите се" се казва още в съобщението.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).