Съкращават 70% от екипа в Транспортна болница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 06.06.2008
3986
70 души от общо 106-членния екип на Транспортна болница във Варна ще бъдат съкратени до дни. Масовото уволнение бе оправдано с преструктуриране в здравните заведения на транспортното министерство. Във вторник в болницата е бил главният секретар на министерството Румен Христов. "Не исках да научават от други места за предстоящите промени. Същото направихме преди няколко години и с болницата в Горна Оряховица. Ще премахнем стационара и оставяме доболничната помощ, като поставяме акцент на профилактиката. Няма да съкратим нито един лекар, а оставащият екип ще мине на щат към болницата в София", допълни Христов. Според него това не означавало, че варненската болница ще изнесе на плещите си нужните 12%-ни съкращения в администрацията.

В доклад пред Народното събрание министерството е защитило позицията си за съкращения. От него става видно, че Варна е най-засегната. В същото време тук се обслужва потокът от пациенти от Източна, Североизточна и Югоизточна България. За разлика от Пловдив, където персоналът на болницата се запазва напълно, във Варна има въздушен, морски, жп, сухопътен транспорт. И тъй като се обслужва и районът на Русе и Силистра - и речен транспорт, опроверга информацията регионалният лидер на КТ "Подкрепа" във Варна Васил Василев. "Имаме сведения, че в министерството имат спорове по отношение на сградата на болницата. Въобще не е вярно, че болницата не отговаря на чл. 5 от Закона за здравните заведения. Контингентът на болницата е над 12 000 души. Затова нашите опасения са, че зад драстичните съкращения прозират други интереси - към терена на здравното заведение и неговата сграда", посочи лидерът на синдиката във Варна.
"Предвижда се във Варна да остане само едно експертно звено", каза шефът на Транспортна болница д-р Руси Русев. Той все още не е получил заповед за драстичните съкращения, но смята, че още вчера министърът е разписал заповедта за подопечното му здравно заведение.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
24.07.2008 Многопрофилната транспортна болница – Варна, се преобразува в ЕООД с държавно участие
21.06.2008 Запазват профила на Транспортна болница
19.06.2008 Петър Мутафчиев е съгласен Транспортна болница да стане търговско дружество
19.06.2008 Екипа на транспортна болница започна активни протести
19.06.2008 1000 души подкрепиха Транспортна болница
18.06.2008 Стачката в транспортна болница закотвя моряците на брега
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).