Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съкращават медсестри заради новите заплати
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 15.08.2008Коментари (0)650
Малко встрани и леко смутени останаха по време на церемонията по подписване на общинския колективен трудов договор във Варна управителите на здравни структури. За по-голяма част от тях, които ръководят търговски структури, се оказва трудно да спазват параметрите на подписаното вчера споразумение. "Не ни задължават да имаме медицински сестри, вероятно ще се наложи да свием щата, но проблемът е другаде", каза шефът на Стоматологията д-р Слава Даковска. "Синдикатите трябва да водят преговори със здравното министерство и със здравната каса, за да имаме по-добро заплащане", скептичен бе и шефът на АГ д-р Петър Атанасов. Само преди дни той се пребори с бунта на акушерките в болницата с помощта на общината. "През последните 3 г. не са правени индексации на клиничните пътеки от здравната каса. Инфлацията за това време е около 28%", допълни управителят на Очна болница д-р Драгомир Драганов.

Управителите на бившите поликлиники също трябва да се справят със задалите се нови харчове. В ДКЦ "Чайка" са въвели нова платена услуга - вид подвижна лаборатория, каза управителят на здравното заведение д-р Юлияна Йоргова. "При заявка от група граждани от един блок извършваме срещу 5 лв. остеометрия и изследваме 3 показателя на кръвната картина. Така медицинските сестри до момента вече са заработили основните си заплати. Но това не е достатъчно, трябва да се качи цената на прегледите по здравна каса, защото парите не достигат", каза още тя.

Двегодишният общински колективен договор в бранша бе подписан вчера под светлината на прожекторите. За пръв път лидерите на двата синдиката - КНСБ и "Подкрепа" бяха доволни от постигнатото - 440 лв. заплата за сестри и акушери и 580 лв. за лекар. Зам.-кметът доц. д-р Христо Бозов каза още, че предстоят разговори в Окръжна болница по повод оставките на акушерките. "Ще се видят разчетите на здравното заведение и ще се опитаме да помогнем, както направихме в АГ, където поехме ангажимент за ремонтите. Предстои вдигане на цените на клиничните пътеки, което ще помогне за справяне със ситуацията", допълни зам.-кметът.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2025
Катастрофи в България
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: