Съкратиха и пенсионираха близо 170 учители

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 24.10.2008
538
Близо 170 учители от Варненска област са напуснали системата на образованието, сочат данните към момента. Твърде е възможно броят им да се увеличи, тъй като справките от училищата все още се обобщават, уточни за "Позвънете Новини" председателят на образователния синдикат към регионалната структура на КНСБ Веселин Рашев. По думите му, близо две трети от излезлите от системата са били съкратени в резултат на оптимизацията на учебните заведения или неизпълнен план-прием. Само в две варненски учебни заведения са били освободени от длъжност по 13 преподаватели, посочи Рашев. Останалите, напуснали заеманите от тях постове, са били пенсионирани или са се отказали сами от учителската професия. Преминаването на Общинския детски комплекс, обсерваторията, помощното училище и логопедичната градина на общинска издръжка предотврати съкращаването на над 300 души, отбеляза Рашев. Той допълни, че в момента общинската администрация води преговори с образователното министерство за целево субсидиране на четирите заведения догодина.

Няколко учители са отправили питания в Регионалния инспекторат по образованието относно процедурата по съкращаване, казаха от там. Преподавателите се интересували какви са възможностите за защита на интересите им.

Всъщност голяма част от съкратените учители се назначават на работа в други учебни заведения, коментираха от инспектората. От там заявиха, че в началото на следващата седмица трябва да разполагат с окончателните данни за броя на съкратените и пенсионирани педагогически кадри. До 15 декември в школата трябва да бъдат раздадени предвидените средства за работно облекло, информираха още от образователния синдикат към КНСБ. Парите ще се раздават по график, като по думите на Рашев се цели избягване на масова окупация на търговските обекти. Общо около 4600 души ще получат средства за нови дрехи. На директорите ще бъдат раздадени по 350 лева, а на помощник-директорите и учителите - по 260. Административно-техническите секретари ще разполагат с по 220 лева, а помощният персонал - с по 180 лева.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).