Съмнения за конфликт на интереси в Общинския съвет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:51 / 15.03.2010
15377
Усвояването на общински и държавни средства от организации, пряко свързани с варненските местни народни избраници, създава съмнения за конфликт на интереси. В Закона за предотвратяване и разкриване на тези случаи е записано, че конфликт възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Такъв интерес е „всяка облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение", пише още в съответната нормативна база.

Местните народни избраници носят отговорност за конфликт на интереси и съобразно изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Там в чл. 37 е записано, че общинският съветник не може да участва при вземането на решения, когато се отнася до негови имуществени интереси, включително и на негови роднини и родственици по съребрена линия. Тодор Мутафов е председател на постоянната комисия „Младежки дейности и спорт" и член на комисията „Социални дейности и жилищна политика". Д-р Янко Станев е зам.-председател на местния парламент във Варна и е шеф на финансовата комисия в Общинския съвет. Той е и член на комисията „Социални дейности и жилищна политика". Именно това са двата органа към местния парламент с пряко отношение към приемането на общинската социална програма. Калояна Димитрова не участва в нито една от тези комисии.

„Ако съветниците са участвали в гласуването на сесия, на цялата Социална програма на община Варна за 2010 г., те не са били в конфликт на интереси по смисъла на закона (ЗМСМА)". Това каза за „Позвънете" главният юрисконсулт на местния парламент Живко Калев. Той не се ангажира с тълкуване на случая в смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).