Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съмнения за конфликт на интереси в Общинския съвет
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 15.03.2010Коментари (0)15377
© Varna24.bg
Усвояването на общински и държавни средства от организации, пряко свързани с варненските местни народни избраници, създава съмнения за конфликт на интереси. В Закона за предотвратяване и разкриване на тези случаи е записано, че конфликт възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Такъв интерес е „всяка облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение", пише още в съответната нормативна база.

Местните народни избраници носят отговорност за конфликт на интереси и съобразно изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Там в чл. 37 е записано, че общинският съветник не може да участва при вземането на решения, когато се отнася до негови имуществени интереси, включително и на негови роднини и родственици по съребрена линия. Тодор Мутафов е председател на постоянната комисия „Младежки дейности и спорт" и член на комисията „Социални дейности и жилищна политика". Д-р Янко Станев е зам.-председател на местния парламент във Варна и е шеф на финансовата комисия в Общинския съвет. Той е и член на комисията „Социални дейности и жилищна политика". Именно това са двата органа към местния парламент с пряко отношение към приемането на общинската социална програма. Калояна Димитрова не участва в нито една от тези комисии.

„Ако съветниците са участвали в гласуването на сесия, на цялата Социална програма на община Варна за 2010 г., те не са били в конфликт на интереси по смисъла на закона (ЗМСМА)". Това каза за „Позвънете" главният юрисконсулт на местния парламент Живко Калев. Той не се ангажира с тълкуване на случая в смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: