Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Супер новина за Летния театър във Варна за следващата година
Автор: Екип Varna24.bg 08:30 / 19.08.2024Коментари (0)1490
©
Оперната прима Соня Йончева, предизвикала възторга на сегашната Опера в Летния театър с "Бохеми“ и "Мадам Бътерфлай“, и Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, постигнаха предварително съгласие през август 2025 г. звездното сопрано да участва в премиерата на “Пиратът" от Винченцо Белини. Това ще бъде първата постановка в България на този шедьовър на краля на белкантото.

Заради предизвикателствата в ролята на Имоджене, изискваща високо вокално и артистично майсторство, "Пиратът“ се поставя изключително рядко и в най-добрите оперни театри. В Миланската скала цели 60 години след Мария Калас не могат да намерят виртуозна певица и актриса, която да влезе отново в образа… до появява на Соня Йончева през 2018 г. Под тежестта на тази партия са се огъвали имена като Мирела Френи и Анна Нетребко, а само година по-късно Соня Йончева пожъна невероятен успех с ролята на сцената на Кралската опера в Мадрид, заради което испанската преса я нарече “Ла Йончева". "С "Пиратът", или радостта на белкантото", "Йончева си спечели правото да бъде наричана "Ла Йончева". Тя изпя операта с впечатляваща вокална мощ"; "Тя стана една от великите сопрани (Мария Калас, Монсерат Кабайе, Лучия Алберти, Рене Флеминг и Мариела Девиа), пели тази опера".

Върху тези отзиви в испанската преса за новата постановка на мадридския Кралски театър с българката Соня Йончева и мексиканския теноp Хавиер Камарена обръща внимание главният редактор на възроденото от Соня Йончева списание "Български артист“ Ивайло Спасов. Във фейсбук профила си той предлага великолепен запис на прочутата финална сцена с полудяването от спектакъла на "Пиратът“ в престижния испански театър: https://youtu.be/Ehj0Jvr-yNs?si=HCsc34kJr5Fb_eX9.

“От първите до последните акорди това е изпитание. Един вид вокална гимнастика. Но точно в това се заключава и техниката на белкантото, нали? Ето защо я обичаме толкова много. Това е нашата "най-спортна" дисциплина", споделя самата Соня Йончева.

"Най-сетне истинската примадона“, отбелязва по повод превъплъщението на певицата в образа на Имоджене "La Stampa". "Чудото Соня Йончева“, възкликва “Il Manifesto"; “Имоджене – достойна за залата на славата на Белини“, констатира на свой ред “Il Giorno". С предварителната нагласа за едно изключително събитие и родната публика ще очаква Соня Йончева в българската премиера на "Пиратът“, планирана за XVI издание на Опера в Летния тетър – Варна 2025.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: