Съседи ще дават информация за моряците за преброяването

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:16 / 01.02.2011
1247
Как ще става преброяването на българските моряци, които в момента са на плаване? Обяснение даде шефът на Териториалното статистическо бюро във Варна Деян Славов.

При преброяването лицата ще бъдат определени в три категории. Първата е обичайно живеещо налично население, втората категория е временно отсъстващи в друго населено място в България или в чужбина и третата категория е временно присъстващи от друго населено място от страната или чужбина.

Моряците спадат в графата временно отсъстващи в друго населено място или в чужбина. "За тях информация дават другите членове на домакинството. Да речем, отива преброителят, преброява съпругата и тя дава информация за съпруга си, който е на път. Ако изпаднем в хипотеза, че той живее сам, не е женен, самостоятелен е, тогава ще получим информацията впоследствие от капитаните на корабите" - обясни Славов. Не е проблем и ако морякът живее в блок. Тогава статистиците ще съберат информация от комшиите.
Но има и моряци, които плават под чужд флаг или не живеят в България. Тогава е възможно да бъдат преброени в друга страна в ЕС, където също се извършва изследване на населението. Но това са изключения, посочи Славов. Има особеност, че ако морякът отсъства повече от 1 година, няма да бъде броен.

Моряците не могат да използват възможността за интернет преброяването. То важи само за територията на България. НАП няма да има достъп до данните от преброяването, заяви категорично Славов.

650 резерви за изследването

2676 са преброителите в област Варна. 596 са контрольорите. Резервите са 650. Те евентуално ще заменят някой, който се е разболял или му се е наложило да отсъства. Електронното преброяване започна днес. То тече до 9 февруари. В 8 ч. на 10 февруари започва същинското преброяване и преброителите могат да звънят по домовете. Продължава до 28 февруари.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (86):
04.03.2015 Според ЦРУ в България вече живеят под 7 милиона души
13.08.2014 Варна продължава да е трета по население, увеличи се с 1131 души
26.03.2014 НСИ с критики към преброяването: Броят на населението е надценен
29.03.2012 НСИ: Селата ни изчезват, семействата се топят
11.01.2012 България е първенец сред държавите от ЕС по електронно преброяване
21.07.2011 1,2 % от населението на Варненска област е с чуждо гражданство
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).