Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съсловна организация със становище по инцидента в Психиатрията във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 18:06 / 14.08.2024Коментари (0)1617
©
Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна излезе със становище относно инцидентът в Психиатрията във Варна, при който почина пациент.

То е пратено до министъра на здравеопазването, д-р Галя Кондева, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, д-р Александър Симидчиев.

Подписано е от проф. д-р Никола Колев дмн, зам.-председател на РК на БЛС във Варна. Публикуваме го без редакторска намеса:

Управителният съвет на Регионалната колегия на БЛС — Варна категорично се противопоставя срещу водената за пореден път активна медийна кампания срещу медицинската общност. Трагичен инцидент в Първа психиатрична клиника на университетската болница "Света Марина“ ЕАД в град Варна, при който загива пациент, се използва за тиражиране на неверни твърдения относно допуснати множество нарушения и накърняване на правата на пациентите с психиатрични заболявания.

Недоумение буди участието на омбудсмана в тази атака, чиято публикация на официалната интернет страница на институцията е основен източник на "информация", която незабавно е възпроизведена многократно. Длъжностите "омбудсман" и "заместник омбудсман" продължават да са вакантни, но това не освобождава от отговорност, най-малкото морална, служителите на омбудсмана, които запознават по превратен начин обществеността с резултатите от дейността на Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана за вредите, нанесени на българските здравни институции и медицински специалисти. Обществено известно е, че се води разследване на пожара и на причините, довели до смъртта на пациента. Колко пъти през последните години на ожесточен медиен тормоз бяха подлагани съвестни медици вследствие на заявени от трибуната на официални държавни институции твърдения, които впоследствие се опровергаваха от разследванията?

В официалното съобщение на интернет страницата на омбудсмана се заявява: "На първо място, по време на пожара на пациента е приложена имобилизация (връзване) без да са спазени основни изисквания на Наредба № 1 от 28 юни 2005 г. за реда за прилагане на мерки за временно физическо ограничаване при пациенти с установени психични разстройства. Т.е. помещението, в което е бил фиксиран пациент, няма видеонаблюдение и спрямо него не е било извършвано постоянно наблюдение, съгласно изискванията на чл. 11 от Наредбата.".

Обръщаме внимание, че цитираната Наредба № 1 предвижда наблюдението чрез дистанционни средства като само един от възможните способи за наблюдение и изобщо не задължава лечебните заведения да оборудват помещенията си със системи за видеонаблюдение. Служителите на омбудсмана, а и всички интересуващи се лица биха могли да се запознаят със становищата на колегите — психиатри с дългогодишен опит относно негативното отражение, което едно постоянно видеонаблюдение би имало върху болни с психиатрични заболявания.

Настояваме всички отговорни институции незабавно да предприемат активни действия в защита на българските медицински специалисти и лечебни заведения, работещи в сферата на психиатричната помощ, за да се предотврати поредното медийно съсипване на наши колеги! Въпреки липсата на адекватни реформи и финансиране, многократно обещавани десетилетия наред, много лекари — психиатри, психолози, медицински сестри, санитари продължават самоотвержено да работят в тежки условия, а предвид естеството на заболяванията на техните пациенти, понякога и при риск за личната си сигурност. За да се предотврати пореден отлив на специалисти и да има хора, които да работят в системата на психиатричната помощ, която е от изключително значение за обществото ни, призоваваме да се спре търсенето на сензация и да се започне реално решаване на сериозните проблеми пред психиатричната помощ в страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Бюджет 2024
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избират нов български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: