Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съставът на РИК-Варна ще е със 17 членове, председател става Велин Жеков
Автор: Велизара Ангелова 18:40 / 01.09.2024Коментари (0)1337
©
Съставът на РИК-Варна ще е със 17 членове, председател става Велин Жеков, съобщиха от Областната администрация във Варна. На основание чл.60, ал.1 от Изборния кодекс и отправена покана до политическите партии и коалиции, днес областният управител професор Андрияна Андреева проведе консултации за определяне състава на РИК за Трети изборен район – Варненски за насрочените на 27 октомври 2024 година Избори за Народно събрание.

В консултациите взеха участие представители на всички парламентарно представени политически партии и коалиции в 50-то Народно събрание – коалиция "ГЕРБ – СДС“, коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“, партия ДПС с двама представители преупълномощени от Джевдет Чакъров и от Делян Пеевски, "Възраждане“, коалиция "БСП за България“ и партия "Има такъв народ“.

Те представиха пълен набор от документи, описани в Решение на ЦИК от 27 август тази година, които съдържат писмени предложения за състава на РИК – Варна, за зам. председатели, за секретар и членове, както и посочените от Изборния кодекс дипломи, пълномощни и декларации и др.  

На консултациите присъстваха представители и на две партии, "Величие“ и "Бъдеще за родината“.

В хода на процедурата представителите на присъстващите партии и коалиции направиха последователно предложения за членове на състава на РИК, за председател на РИК, за заместник председатели и за секретар. 

Постъпилите предложение за членове на състава на РИК са 19, а с Решение на ЦИК съставът на РИК е определен със 17 членове. Беше постигнато съгласие за избор на председател на РИК. Предложението бе на коалиция ГЕРБ-СДС, които предложиха юриста Велин Жеков – с богат опит в ръководенето на РИК. 

Съгласие, постигнато от представителите на парламентарно представените партии и коалиции, бе относно броя на заместник председателите на РИК, които ще бъдат 4-ма. Постъпилите в хода на консултациите предложения днес са 5.

Протоколът беше подписан от представители на всички парламентарно представени партии и коалиции, взели участие днес в консултацията при областния управител и ще бъде депозиран в ЦИК.     

От предварителните изявления на единия от представителите на ДПС стана ясно, че той ще подпише протокола с особено мнение. Изборният закон посочва, че особеното мнение трябва да бъде мотивирано и приложено към протокола. ЦИК трябва да вземе решение до 6 октомври 2024 година, с което съобразно внесените писмени предложения да определи състава, председателя, заместник председателите и секретаря на РИК.

Съставът на РИК – Варна ще е със 17 членове, включително председател, 4-ма заместник председатели /съгласно гласуваното днес решение/, секретар и членове както следва:

•    За коалиция "ГЕРБ – СДС“ – 6 -ма членове

•    За коалиция "ПП-ДБ“ – 3-ма членове,

•    за партия "Възраждане“ – 3 членове; 

•    За партия ДПС – 2-ма членове

•    За коалиция "БСП за България“ – 2-ма членове

•    За партия "Има такъв народ“ – 1 член.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: