Съветниците чакат Държавен вестник, за да видят окончателния ОУП

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:03 / 11.09.2012
2261
Варненските общински съветници изглежда не са съвсем наясно какъв е окончателният вариант на Общия устройствен план на Варна, подписан преди дни от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Затова те чакат публикуването на стратегическия документ в Държавен вестник, с което планът най-сетне ще влезе в сила.

Несигурността е свързана най-вече със статута на местностите Долна Трака и Горчивата чешма, стана ясно на заседание на правната комисия. В нейния дневен ред попадна възражение от варненката Лилиана Терзиева спрямо това двете местности да бъдат определени за изцяло зелени паркови площи. Това решение беше взето на сесия на Общинския съвет на 4 юли, когато уплашени от протестите на защитниците на Морската градина, съветниците на ГЕРБ се престараха и включиха споменатите местности в границата й, без право там да се строи каквото и да е. Частните собственици на имоти там протестираха срещу решението, но мнозинството на управляващите отказа да приеме доводите им и отказа да коригира решението. Неофициално обаче беше обещано, че Долна Трака и Горчивата чешма ще получат по-приемлив за частните собственици статут при финалното обсъждане на ОУП-а в националния експертен съвет при МРРБ.

В момента съветниците не са напълно наясно дали това се е случило или не. Лидерът на "Нашият град" Владимир Тонев, който е и един от най-активните участници в комисията по архитектура, обясни, че дали тази промяна се е случила, може да отговори главният архитект на общината Петър Йорданов, който е бил част от експертния съвет. Така или иначе съветниците отказаха да вземат решение по въпроса, преди да видят какъв в крайна сметка ще излезе новият Общ устройствен план на Варна в Държавен вестник.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)

Още по темата (228):
20.01.2013 Хората от Евксиноград излязоха на протест заради високите данъци
03.12.2012 Възлагат изработката на 5 подробни устройствени плана във Варна
18.10.2012 Грандиозни проекти за пешеходните зони на Варна
17.10.2012 Близо 400 000 лв. дължи общината на авторския колектив на ОУП на Варна
19.09.2012 Утвърдиха трите основни зони за градско възстановяване и развитие на Варна
19.09.2012 Обсъждат трите зони за развитие на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Потоп във Варна: Вижте това видео
Нагла кражба във варненски мол!
Самоубийство потресе Варна рано тази сутрин! Мъж скочи от Аспарух...
Слънчево ще бъде времето по морето днес
Избраха новата Miss Globe Bulgaria на церемония във Варна
Проблемът с изборите във Варна остава нерешен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).