Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветник иска прозрачност на разходите на община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 25.02.2013Коментари (0)680
© Varna24.bg
Общинският съветник Добромир Джиков е внесъл предложение до председателя на Общинския съвет във Варна за приемане на Наредба за прозрачност на разходите на община Варна.

Ето и част от мотивите за предложението:

Издръжката на администрацията изисква дисциплина при харченето на всеки лев. Никога не са били достатъчни само административен контрол и счетоводни одити. Няма по-дисциплинирано управление от това, което се отчита за всеки разход пред обществото и е непрекъснато във фокуса на гражданския и медиен контрол, пише в мотивите си общинският съветник Добромир Джиков.

Той предлага конкретна и реалистична стъпка за поставяне разходите на администрацията под обществен контрол. Нужно е да се създаде единна база данни със свободен и безплатен достъп, чрез интернет, в която да се публикуват в удобен и разбираем вид най-важните бюджетни разходи за общината, смята Добромир Джиков.

Водени от волята, която ни обединява в гражданското непартийно Движение "Модерна България" - да се засили гражданския контрол върху властта на всички нива, смятам, че е необходима такава радикална и необратима прозрачност, пише Джиков. Това може да стане, чрез иновативни мерки, които дават бърз, но дълготраен ефект и засилват гражданския контрол. Както направиха, например в САЩ със Закона за прозрачността от 200 6 г., с който се създаде единен интернет-портал на държавните разходи - www.USAspending.gov. Той позволява лесно и с няколко кликвания да се търси и агрегира информация за бюджетните разходи, така че всеки с достъп до интернет да може да направи справка за какво се харчат парите на данъкоплатците от държавните органи и кои са техните контрагенти. Президентът Обама разгърна тези модерни правила за радикална прозрачност на държавните харчове в своята Програма "Правителство на 21-я век - кампания за съкращаване на административните разхищения".

Предлаганият проект за наредба е стъпка в тази насока и ще позволи да започне да се преодолява хроничното недоверие на гражданите към властта, смята общинският съветник.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: