Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сватбите в музея скочиха със 150%
Автор: Екип Varna24.bg 10:33 / 09.05.2009Коментари (0)810
© Varna24.bg
250 лева трябва да приготви двойката, която желае бракосъчетанието й да се състои в Археологическия музей във Варна. Цената е за един час, а младоженците могат да ползват зала или някой от дворовете на културната институция. Досега за едночасово ползване на местата се плащаше 100 лева. Увеличението от 150% бе утвърдено вчера от комисията по култура към Общинския съвет. Като мотив за него директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) д-р Валентин Плетньов посочва, че новата цена вече съществува в музеи в София, Пловдив и Велико Търново.

Сватби и други тържества са се провеждали в музея преди години. Сега се възстановява тази традиция, каза шефът на културната институция. Към момента в нея са постъпили три заявки от фирми за провеждане на сватбени тържества на територията на музея. Датите, към които има интерес, са през месеците май и юли. Въпреки че е имало искане за няколкочасово ползване на зала или двор, това няма как да се случи, категоричен бе Плетньов. По думите му, желание да си организират коктейли и празненства в музея имали и няколко банки.

По настояване на директора на РИМ комисията по култура възстанови старата цена на билета за групово посещение на експозициите. По този начин желаещите да ги разгледат вече ще заплащат по 5 вместо 8 лева. Намаляването на цената се предприема основно заради предстоящия мащабен ремонт на музейните сгради, в резултат на който част от изложбите ще останат затворени. То е продиктувано и от значителното намаляване на туристическия поток.

Към момента нямаме точна статистика, но намалението на посетителите е очевидно, коментира Плетньов. Той посочи, че за последния месец приходите от посещения в Римските терми например са с 300 лева по-малко.

Уникална изложба на антично оръжие ще имат възможност да видят варненци и гостите на града в най-скоро време, съобщи още директорът на Регионалния исторически музей. Експозицията, включваща саби, копия и всякакви други старинни оръжия, ще бъде официално открита в средата на май. Тя ще съпровожда конференция, посветена на походите и въоръжението по Черноморието през Античността.

Експозиция, посветена на християнските съкровища на България, пък се очаква да бъде хитът през лятото в Археологическия музей. Ръководството му планира да покаже най-старите икони от Несебър и Созопол, сребърни кръстове, както и няколко златни от Преслав. Предвижда се в изложбата да бъдат включени мощите на 6 или 7 светци, сред които тези на св. Дионисий, св. Матрона Солунска. Ще бъдат показани и част от чудодейните икони, както и църковни утвари. Очаква се от столицата да пристигне нефритена икона със сребърен обков с позлата от ХІ-ХІІ век от района на Охрид. Сигурно е участието и на иконата с дванадесетте големи църковни празника.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: