Свети Никола в страх от ново свлачище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:25 / 22.11.2010
1309
Прясна опасност от свличане на земни маси тегне над местност Свети Никола. На по-малко от километър в посока Златни пясъци, там, където преди 20 дни се активизира свлачище, в момента бликат подпочвени води. През зимата водата, стичаща се по баира, се превръща в ледена пързалка. Тогава в местността стартират и състезанията по слалом, шегуват се зевзеците от квартала. За едни е шегичка, за други, като преподавателката по английски език от Първа езикова гимназия Искра Георгиева, никак не е смешно. Съпругът на учителката вчера демонстрира миналогодишните й телескопични туристически щеки, с които по време на студените месеци жена му си осигурявала стабилност по пътя за школото. Преди обаче да скове студ и водата да се превърне в лед, реките ще продължат да подкопават основите на вилите в Свети Никола. И това е знак, че в най-скоро време къщите ще тръгнат към морето. Според живеещите в района причина са и честите аварии по магистралния водопровод Варна-Златни пясъци.

Днес доскоро притегателният квартал е започнал да се превръща в едно от най-нежеланите места за живеене в морската столица. И заради вечните проблеми с комуникациите местността е на път да се обезлюди.

Линейки и пожарна нямат достъп

В началото на ноември 19 души се подписали под жалба, адресирана до градоначалника на Община Варна и до кмета на район "Приморски", и я внесли в деловодството. До момента тъжителите не са получили отговор. Потърпевшите уточнили, че течовете пречат на придвижването им до домовете. "А когато се заледи, линейките на "Бърза помощ" и колите на пожарната трудно достигат до къщите", жалват се Диана Алексиева и съседите й.

Бохос Демирджиян, който е собственик на имота, откъдето тръгва течът, заяви, че е уведомил "Геозащита" за проблема. Собственикът си е изградил дренаж. "Ако не бях го направил преди 3 години, досега щяхме да сме тръгнали към морето", казва той. От "Геозащита" дали становище за заустване на дренажната вода със средства на съкооператорите.

На метри по-долу от неговия имот се намира и корабна агенция. И там собствениците са потърпевши от стичането на водите, заяви Алексиева. Преди дни съседите сами си прокопали канал, който да поеме водите и да ги отведе чак до пътя. Но и това не помогнало.

Дървеното мостче като от филм на ужасите

Многодетни семейства, хора на средна възраст, пенсионери - всички са категорични, че в местността Свети Никола трябва да влязат специалисти. Освен да отстранят проблема с течовете, експертите трябва да дадат указания за извършване на ремонт на дървения мост, който пък се явява връзката с домовете им. Съоръжението е направено през 1956 г. В момента гредите са нестабилни, изгнили и често дъските се трошат и падат в дерето. "Мостът е пред срутване и може някой да пострада", предупреди Диана Алексиева. Скоро съпругът й захванал със скоби дъските. Но когато през него минал багер, строшил металните връзки. Дано не се убие някой, молиха се вчера хората.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
19.11.2013 Ново свлачище попречи на движението към Златни пясъци
15.02.2013 От вторник затварят за коли пътя над "Слънчев ден“
21.09.2012 Кристалина Георгиева: Най-големият проблем за Варна са свлачищата
09.07.2012 Младоженци избраха свлачище край Варна за сватбените си снимки
22.06.2012 265 свлачища регистрирани на територията на Източна България
07.06.2012 Отново се активизира свлачището "Трифон Зарезан"
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).