Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Свети Никола в страх от ново свлачище
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 22.11.2010Коментари (0)1309
© Impact Press Group
Прясна опасност от свличане на земни маси тегне над местност Свети Никола. На по-малко от километър в посока Златни пясъци, там, където преди 20 дни се активизира свлачище, в момента бликат подпочвени води. През зимата водата, стичаща се по баира, се превръща в ледена пързалка. Тогава в местността стартират и състезанията по слалом, шегуват се зевзеците от квартала. За едни е шегичка, за други, като преподавателката по английски език от Първа езикова гимназия Искра Георгиева, никак не е смешно. Съпругът на учителката вчера демонстрира миналогодишните й телескопични туристически щеки, с които по време на студените месеци жена му си осигурявала стабилност по пътя за школото. Преди обаче да скове студ и водата да се превърне в лед, реките ще продължат да подкопават основите на вилите в Свети Никола. И това е знак, че в най-скоро време къщите ще тръгнат към морето. Според живеещите в района причина са и честите аварии по магистралния водопровод Варна-Златни пясъци.

Днес доскоро притегателният квартал е започнал да се превръща в едно от най-нежеланите места за живеене в морската столица. И заради вечните проблеми с комуникациите местността е на път да се обезлюди.

Линейки и пожарна нямат достъп

В началото на ноември 19 души се подписали под жалба, адресирана до градоначалника на Община Варна и до кмета на район "Приморски", и я внесли в деловодството. До момента тъжителите не са получили отговор. Потърпевшите уточнили, че течовете пречат на придвижването им до домовете. "А когато се заледи, линейките на "Бърза помощ" и колите на пожарната трудно достигат до къщите", жалват се Диана Алексиева и съседите й.

Бохос Демирджиян, който е собственик на имота, откъдето тръгва течът, заяви, че е уведомил "Геозащита" за проблема. Собственикът си е изградил дренаж. "Ако не бях го направил преди 3 години, досега щяхме да сме тръгнали към морето", казва той. От "Геозащита" дали становище за заустване на дренажната вода със средства на съкооператорите.

На метри по-долу от неговия имот се намира и корабна агенция. И там собствениците са потърпевши от стичането на водите, заяви Алексиева. Преди дни съседите сами си прокопали канал, който да поеме водите и да ги отведе чак до пътя. Но и това не помогнало.

Дървеното мостче като от филм на ужасите

Многодетни семейства, хора на средна възраст, пенсионери - всички са категорични, че в местността Свети Никола трябва да влязат специалисти. Освен да отстранят проблема с течовете, експертите трябва да дадат указания за извършване на ремонт на дървения мост, който пък се явява връзката с домовете им. Съоръжението е направено през 1956 г. В момента гредите са нестабилни, изгнили и често дъските се трошат и падат в дерето. "Мостът е пред срутване и може някой да пострада", предупреди Диана Алексиева. Скоро съпругът й захванал със скоби дъските. Но когато през него минал багер, строшил металните връзки. Дано не се убие някой, молиха се вчера хората.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 46
19.11.2013 »
15.02.2013 »
21.09.2012 »
09.07.2012 »
22.06.2012 »
07.06.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: